szerző:
hvg.hu

Egy a European Sociological Review-ban megjelent magyar kutatás járt utána, hogy az abszolút jövedelem határozza-e meg az elégedettségünket, vagy a másokhoz, illetve a saját korábbi jövedelmünkhöz viszonyított helyzet.

Hajdu Gábor és Hajdu Tamás a European Sociological Review-ban megjelent tanulmánya egyrészt alátámasztja azt, amit a józan paraszti ész diktál, illetve számos korábbi kutatás is alátámasztott, azaz: a pénz – pontosabban az, amit vehetünk rajta – boldogít. Nem mindegy azonban, mennyi az a pénz; ha például egy nő többet keres a párjánál, nemcsak a párkapcsolatával, hanem az életével is elégedetlen lesz. 

A kutatás a KSH Népességtudományi Kutató Intézetének adatai alapján készült, 7870 önkéntes válaszadó részvételével. „Azt tapasztaltuk, hogy ha a nő többet keres, akkor mind a nők, mind a férfiak kevésbé tartják magukat elégedettnek. Más kutatások, amelyek más adatokat használtak, vizsgálták azt, hogy gyakoribb a válás, vagy egyáltalán a válásról való gondolkodás, ha a nő többet keres” – mondta a Pénzcentrumnak Hajdu Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa

A magyar társadalomban továbbra is tartja magát az a nézet, hogy a férfi a családfenntartó, a nő az otthonért, gyermekekért felel. A 2010-ben készült European Social Survey-ben a 27 vizsgálatban részt vevő ország közül a magyarok az élen végeztek. Mindez azért is megdöbbentő, mert egy 1988-as tanulmányban a válaszadók 40,6, míg 2012-ben már 43,3 százaléka vélekedett úgy, hogy "A férj feladata a pénzkeresés, a feleségé a háztartás és a család ellátása."

Jelenleg Magyarországon a nők 23,4 százaléka keres többet a partnerénél. A nemek közti egyenlőtlenséget az is mélyíti, hogy a dolgozó nők több időt töltenek a gyermekekkel és a háztartással, mint a dolgozó párjuk. A KSH tavaszi, láthatatlan munkával kapcsolatos tanulmánya szerint a magyarok 2010-ben naponta átlagosan 164 percet töltöttek fizetett, 214 percet pedig nem fizetett munkával. Jóllehet a  férfiak napi egy órával többet dolgoznak, mint a nők, viszont két órával kevesebbet foglalkoznak a ház körüli munkákkal, és a gyerekek gondozásával is feleannyi időt töltenek.

A kutatók egy régebbi felmérés eredményeire is emlékeztettek; ha választhatnának az emberek, hogy 50 ezer dollárt keresnek, míg mások 25 ezret, vagy 100 ezret keresnek, míg mások 200 ezret, akkor az előbbit választanák, azaz a boldogságot nem az abszolút, hanem a relatív jövedelem határozza meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!