szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szobát kiadók és a külföldi cégek számára dolgozók is készülhetnek július 12-re.

A második negyedévi szja-előleget 2018. július 12-éig kell befizetniük a magánszemélyeknek – az ehhez kapcsolódó tudnivalókat gyűjtötte össze az Adózóna. A határidő azokat érinti, akik nem egyéni vállalkozóként vagy őstermelőként dolgoznak (ilyen munka például az óraadás, bérbeadás, tervezés) és nem kifizetőtől származik az adóelőleg alapjául szolgáló jövedelmük, vagy a kifizető bármely oknál fogva azt nem tudja vagy nem köteles levonni.

Adóelőleg-fizetési kötelezettség van abban az esetben is, ha a magánszemély a nem önálló tevékenységéért nem magyarországi kifizetőtől kapja a jövedelmét. Adóelőleget az összevonandó jövedelem után kell fizetni.

Év közben az adóelőleg alapjának számításánál az igazolás nélkül elszámolható 10 százalék költséghányadot vagy a tételes költségelszámolást választhatja az önálló tevékenységet folytató magánszemély a jövedelemszámítás során az adóelőleg alapjának meghatározásakor. Ha év közben a 10 százalék költséghányadot alkalmazza a magánszemély, akkor év végén az éves bevallás kitöltésekor még áttérhet a tételes költségelszámolásra, de ezt fordítva nem lehet megtenni.

További részleteket az Adózónán olvashatnak, ahol azt is bemutatták, a bérbeadás vagy szálláshely-szolgáltatás, illetve a fizetővendéglátás utáni adóelőleget hogyan kell befizetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony: Lemondhat az atlétikai világbajnokságról Budapest, ha nem épül meg a Diákváros

Karácsony: Lemondhat az atlétikai világbajnokságról Budapest, ha nem épül meg a Diákváros

Diósjenőn még rágcsálóügyi főmunkatárs is dolgozik: a Márton nevű mentett macska

Diósjenőn még rágcsálóügyi főmunkatárs is dolgozik: a Márton nevű mentett macska

Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja