szerző:
Lengyel Miklós

Legalábbis így értesült a The New Yorker. Persze nem ingyen lenne ily nagylelkű az Egyesült Államok elnöke Oroszország gazdasági gondokkal küszködő államfőjével. Mit kér cserébe Donald Trump?

 Erről már az izraeli Haaretz ír, mely szerint Szíria „Iránmentesítése” lenne az alku ára. Izraelt rendkívüli mértékben aggasztja, hogy esküdt ellensége, Irán a határához közel került. Netanjahunak arra már sikerült rávennie Putyint, hogy a Golán-fennsíktól tartsák távol az iráni erőket. A cél most az, hogy elérjék Irán kivonulását Szíriából. Trump jól értesült források szerint ezért rúgta fel az iráni atomalkut. Most pedig kész lenne visszavonni a szankciókat Oroszország ellen, ha cserébe Putyin eléri, Irán vonja vissza fegyveres erőit Szíriából, ahol azok fontos szerepet játszottak Asszad elnök sikerében a 2011 óta tartó polgárháborúban.

A Haaretz-nek nyilatkozó szakértők erősen kételkednek abban, hogy Putyin elnöknek sikerülne elérni azt, hogy Irán teljesen kivonuljon Szíriából. De hát Irán is gazdasági nehézségekkel küszködik, különösen az után, hogy az atomalku felmondását követően újra szankciók sújthatják. A nagy diplomáciai ravaszkodás mögött a világ energiapiacának újra felosztása állhat. Oroszország Szaúd-Arábiával szövetkezve az energiapiacon újra meghatározó  tényezővé vált, amint ezt a trónörökös moszkvai tárgyalásai bizonyították. Irán fogcsikorgatva hozzájárult az alkuhoz. De mi van Amerikával, amely hála a palagáznak és a palaolajnak újra exportőrré vált? Trump kérte az olajár csökkentését és meg is kapta az érintettektől, noha számukra egyáltalán nem volt ez különösebben vonzó alternatíva.

 Trump ezen felbuzdulva arra akarja rávenni Putyint, hogy fogja vissza az energia exportját az Európai Unióba. Mindenekelőtt Németország a fő célpont. A németek az oroszok foglyai!- deklarálta Trump. Az Északi Áramlat II. földgázvezetékre célzott, amely évente 55 milliárd köbméter orosz gázt hoz 2019-től Németországba. Ezzel Németország Európa földgázelosztó központja lehet. Trump, mint az amerikai cseppfolyósított földgáz szorgos ügynöke mindenekelőtt saját áruját kívánja eladni európai szövetségeseinek. A lengyelek már tavaly lecsaptak erre az ajánlatra, amely pedig méregdrága kikötői berendezéseket igényel, hiszen a cseppfolyósított földgáz biztonságos kiszivattyúzása a hajókból nem egyszerű művelet.

Miközben tehát Trump az orosz fenyegetésre hivatkozva próbálja növelni az amerikai fegyver és földgáz exportot Európába, Putyinnal a szankciók feloldásáról akar alkudozni. Az orosz elnök négyszemközti tárgyalást kért Helsinkiben és el is érte a célját. Putyin abban bízik, hogy lenyomhatja Trumpot - ha szakértői nincsenek jelen. Az amerikai elnök mindenekelőtt PR sikerre vágyik a novemberi választások előtt. A globális energiapiac átrendeződése úgyis hosszú folyamat, melyet a Közel-Kelet nehezen áttekinthető háborúskodásai percenként felboríthatnak. Trump a képernyőn kíván uralkodni, nem a valóságban, mert tudja, hogy Amerika vezető szerepe a globális gazdaságban nem az elnökön, hanem az Egyesült Államok teljesítményén múlik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lengyel Miklós Gazdaság

Kiderült, miért mosolygott a vereség ellenére a szaúdi trónörökös Putyin mellett a focivébén

Mohamed bin Szalman trónörökös fesztelenül beszélgetett a díszpáholyban Putyin elnökkel, miközben az oroszok szétzúzták Szaúd-Arábia válogatottjának reményeit a futball-világbajnokságon. Nemcsak diplomáciai udvariasságból mosolygott a sivatagi királyság tényleges vezetője, hanem azért, mert sikerült létrehoznia az amerikai-orosz-szaúdi szövetséget, amely meghatározhatja a jövőt – és nemcsak az olajpiacon.

Németh András Világ

Trump Európában: egy gyönyörű barátság vége és egy másik kezdete?

Az ellenállás karneváljával készülnek Londonban Donald Trump látogatására: a szervezők történelmet akarnak írni, s tiltakozók százezreit szeretnék az utcára vinni. Az amerikai elnök csütörtökön érkezik Nagy-Britanniába, ekkora valószínűleg már túl lesz azon, hogy védelmi pénzt kérjen az európai NATO-szövetségesektől, viszont még nem borult Vlagyimir Putyin orosz államfő nyakába. Az amerikai-orosz csúcs hétfőn, Helsinkiben lesz. Ennyi rendőr nem volt még London utcáin, mint amennyi csütörtökön lesz. És készülnek a mémek is.

Kétszemélyes elektromos törpeautó kifejezetten ingázáshoz

Kétszemélyes elektromos törpeautó kifejezetten ingázáshoz

Csendes őszi idő vár ma

Csendes őszi idő vár ma

Simicska Orbánhoz hasonló elbánásban részesül

Simicska Orbánhoz hasonló elbánásban részesül

Itt tart az orosz technika: okostelefonról is beindíthatók az új Ladák

Itt tart az orosz technika: okostelefonról is beindíthatók az új Ladák

Marad a csigatempó a MÁV csigavonalán

Marad a csigatempó a MÁV csigavonalán

Elkezdődött az ELTE sztrájknapja, CEU-sok és corvinusosok is csatlakoztak

Elkezdődött az ELTE sztrájknapja, CEU-sok és corvinusosok is csatlakoztak