szerző:
hvg.hu

A spanyol sajtóban keringő, pénzügyi visszaéléseket sejtető információk forrása egy német arisztokrata hölgy, aki nem is olyan régen, az akkor még uralkodó János Károly szeretője volt.

 Corinna zu Say-Wittgensteinről van szó, akinek a birtokában állítólag kínos, de bizonyító erejű hangfelvételek vannak, amelyeket egy spanyol exrendőr készített. Az ügy súlyát jelzi, hogy a törvényhozás illetékes bizottsága zárt ajtók mögött meghallgatja róla a spanyol titkosszolgálatok vezetőit- írja az El Pais.  De miről is van szó?  Például egy szaúd-arábiai vasúti projekt levajazott közbeszerzéséről, amiből őfelsége, anno, 80 millió eurót vághatott zsebre, közvetítői jutalékként. A német arisztokrata hölgy szerint a volt király (aki három éve a fia javára lemondott a trónról) ennél nagyobb összegeket is parkoltatott illegális svájci bankszámlákon.

 Igaz, 2012-ben, két évvel a trónról való lelépése előtt őfelsége is profitált a Rajoy vezette konzervatív kormány adóamnesztiájából. Egy csomó pénzt hazahozhatott és legalizálhatott. Fura csavar, de most a korrupció miatt lemondásra kényszerült Rajoyt váltó szocialista Pedro Sanchez kormányfőnek fáj a feje a királyi családot ért vádak miatt. A hetvenes években János  Károly nagyon sokat tett azért, hogy Spanyolország végképp leszámoljon a fasiszta politikai örökséggel. Azóta a királyi család a modern európai Spanyolország jelképe is.  Csak hát a korrupció… Pár hete vonult börtönbe VI. Fülöp spanyol király sógora, Inaki Urdangarin. Az egykori válogatott kézilabdázó szupersztár a király húgát vette feleségül és üzleti vállalkozásait egyértelműen a királyi családra való hivatkozással virágoztatta. Illegálisan.

A nagy blamát elkerülte az uralkodó ház, hiszen Krisztina hercegnőt a bíróság végül felmentette és csak jelképes pénzügyi büntetésre ítélte. De a férjét öt évre becsukták és Inaki Urdungarin már be is vonult a fegyházba. Hogy végül mennyi időt kell ott eltöltenie, az már nem csak jogi, hanem politikai kérdés is. De az biztos, hogy a királyi családnak nagyon rosszkor jött az újabb korrupciós vád, amit a legfelső spanyol joghatóságok is megvizsgálnak majd. Hogy miért pont most jutott eszébe a német arisztokrata hölgynek, hogy korrupciós vádakat alátámasztó hangfelvételeket hozzon elő húsz évvel korábbi kedvese, a volt spanyol király ellen, ez nagy kérdés, és vélhetően pont erre nem kapunk majd választ a formálisan legális jogi procedúra alatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Teljes felújítás, az összes jármű cseréje, jobb jegyautomaták – jön a nagy HÉV-fejlesztés

Teljes felújítás, az összes jármű cseréje, jobb jegyautomaták – jön a nagy HÉV-fejlesztés

Reagált a szakértő a cigibiztossá lett Lázár János nagy tervére

Reagált a szakértő a cigibiztossá lett Lázár János nagy tervére

"Megvesztek ott az elvtársak"? 1,3 milliárd dolláros bírság veszélyes vakcina miatt Kínában

"Megvesztek ott az elvtársak"? 1,3 milliárd dolláros bírság veszélyes vakcina miatt Kínában

Orbán maradna a Néppártban, de nem fog megváltozni

Orbán maradna a Néppártban, de nem fog megváltozni

Szaúd-Arábia akarja kivizsgálni a követségen megölt újságíró ügyét

Szaúd-Arábia akarja kivizsgálni a követségen megölt újságíró ügyét

Húsz férfit ítéltek el Angliában tizenéves lányok szexuális bántalmazása miatt

Húsz férfit ítéltek el Angliában tizenéves lányok szexuális bántalmazása miatt