szerző:
Lengyel Miklós

A világ legnagyobb filmes piacán (évente 8,2 milliárd dollár) késhegyre menő harc folyik, és Hollywoodban abban bíztak, hogy 2018 az áttörés éve lesz.

2017-ig élt ugyanis az az amerikai-kínai filmegyezmény, melyet még a WTO hozott tető alá 2012-ben. Ez szigorúan szabályozta azt, hogy hány hollywoodi film kerülhet a mozikba Kínában. Pekingben évtizedekig tiltólistán voltak az amerikai filmek, több nemzedék nőtt fel anélkül, hogy ismerné az Oscar-díjas filmeket és sztárokat. Jól látszott ez tavaly, amikor az Utolsó Jedi című világsiker nagyot bukott Kínában. 2017-ben az egész világon aratott a Csillagok háborújának legújabb folytatása - a nagy kivétel Kína volt. A számok: a film bevétele a világon meghaladta az 1,3 milliárd dollárt, míg Kínában - világ legnagyobb filmpiacán- mindössze 38 millió dollár volt a bevétel. Az ok egyszerű, a kínaiak nem látták az előző részeket. A folytatás így alig-alig érdekelte a tinédzsereket, akik a Mennyei Birodalomban is a legnagyobb mozirajongóknak számítanak.


Hollywoodban mindenki arra számított, hogy 2018 az áttörés éve lesz. De jött Trump, aki már 400 milliárd dolláros védővámokkal fenyegeti Kínát. A tárgyalásra nem a legalkalmasabb az idő - nyilatkozta a New York-i Bloomberg portálnak Chris Fenton. Ő régebben a DMG Entertainment főnöke volt. Ez egy közös amerikai-kínai filmes céget jelentett, mely megpróbálta eladni Hollywoodot Kínában, ahol már csak az öregek emlékeztek arra, hogy valamikor látták az Elfújta a szél című filmet a kommunista hatalomátvétel előtt egy sanghaji moziban. Fenton mint az amerikai-kínai filmes bizottság egykori elnöke tárgyalt Pekingben a kommunista párt illetékes vezetőivel, akik tartottak és ma is tartanak attól, hogy Amerika túlságosan is népszerűvé válik Kínában. Fenton viszont attól tart, hogy a kínaiak a kereskedelmi háborúban Hollywoodot csak egy tételnek tekintik. Trump tilalmi listáira a kínaiak is hasonló listákkal válaszolnak, és ezeken rajta lehet Hollywood is.

 Közben pedig pörög a kínaiak filmpiaca, amely új importforrást talált, Indiát. A hindi filmek aratnak a Mennyei Birodalomban, ahol a közös ázsiai gyökerek miatt a közönség vevő az érzelmes filmekre. A jelenlegi legnagyobb siker például a Dying to Survive (Meghalni a túlélésért). Olyan leukémiás betegekről szól, akik imádkoznak azért, hogy mielőbb megkapják azt az életmentő gyógyszert, mely természetesen indiai ...


  Mi van a hazai filmekkel, melyeket oly nagyon támogat a hatalom?

Óriási bukás Kína eddigi legdrágább filmje, amely Hollywoodot próbálta meg utánozni. A South China Morning Post beszámolt arról, hogy a film olyan kevés nézőt vonzott, hogy kénytelenek voltak három nap után visszavonni a piacról. Pedig a film 750 millió jüanba került (ez 112 millió dollár). Az Asura olyan, mint a Trónok harca vagy a Gyűrűk ura- kínai környezetben. Tibetben és a jórészt muzulmánok által lakott Ninghszia tartományban játszódik - phantasy thriller. Sok hollywoodi sztárt is alkalmaztak: a kosztümöket például egy Oscar-díjas tervező készítette. Hiába. Az Asura mindössze 49 millió jüan bevételt hozott, míg az imént említett indiai film 2,6 milliárdot, ami 384 millió dollárt jelent. Még a kommunista párt angol nyelvű lapja, a Global Times is lehúzta a filmet. Pontosabban a főszerkesztő saját blogján közölte, hogy ennyi pénzért talán olyan filmet is készíthettek volna, amely képes elmesélni érthetően egy történetet.

 Borzasztó gyorsan változik a fiatalok filmes ízlése - állapítja meg a méregdrága kínai film kapcsán a hongkongi South China Morning Post. Ma már hiába hozzák a legújabb filmes trükköket Hollywoodból, ha maga a sztori nem érdekli a nézőket. A méregdrága film bukása után nagy a tanácstalanság a világ legnagyobb filmes piacán. Hollywoodban pedig tűkön ülnek, mert tudják: ameddig Trump kereskedelmi háborúja tart, semmiképp sem rúghatnak labdába Kínában. Igy pedig elveszíthetnek egy újabb nemzedéket, mely azt sem tudja a Csillagok háborúja hőseiről, hogy kicsodák.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!