szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar oligarchák Szlovákiában terjeszkednek – írta egy ottani portál.

Szlovákiában is üzletelnek az Elioshoz közeli cégek – írta a The Slovak Spectator. A portál szerint négy vállalat is van Szlovákiában, amely a vezetőin vagy a pénzügyein keresztül Tiborcz István egykori cégéhez kötődik, közülük néhány pedig hasonló módon nyert el közvilágítási pályázatokat, mint amilyeneket Magyarországon vizsgál az EU csalás elleni hivatala.

A nagy szlovák üzlet akkor indulhatott el, amikor 2015-ben meghirdette az ottani kormány a települések közvilágítását modernizáló programot. Ekkor alakult meg az Elios Slovakia nevű cég, a kisebbségi tulajdonosai között egy olyan, Magyarországon bejegyzett vállalkozással, amely sok olyan tenderen indult el, amelyen az Elios nyert, csak épp drágább ajánlatot adott. De létrehozták a Grep Slovakia nevű céget is Komárom szlovák oldalán – ennek a tulajdonosa a magyar Grep, amely néha az Elios riválisa, néha partnere volt.

A portál szerint a módszer hasonló volt, mint ami miatt a magyar ügyben nyomoz az OLAF: a pályázat kiírása után, a módosításkor írták át úgy a technikai követelményeket, hogy azoknak csak a végső győztes, vagy a nála drágábban pályázó cégek feleltek meg.

A négy cég, amelyet a portál gyanúsnak nevezett, most is működik. Az érintett városok polgármesterei szerint nincs szó csalásról, volt, aki azt is tagadta, hogy tudott volna a cégek hátteréről. De volt olyan városvezető is, aki annyit mondott: „Mi nem gyanús manapság? Nem érdekelnek az ilyen dolgok, nekem csak világítás kellett”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

Összeesküvés-elméletre építi digitális szabadságharcát a kormány

Összeesküvés-elméletre építi digitális szabadságharcát a kormány

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért