szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhol még jóval az önköltség alatti áron indult a szüret.

Többször is írtunk róla, hogy beszakadni látszik nem csak az ipari, de az étkezési alma ára is. Az étkezésre szánt gyümölcs termelői ára 70 forintra csökkent, míg az áruházak 400 forintot is elkérnek érte, ezért a gazdák a napokban tiltakozást szerveztek, ahol kartellezéssel vádolták meg a felvásárlókat.

Nem csak az almatermesztők járhatnak rosszul: a szőlészetek is anyagi gondokkal küzdenek. A Világgazdaság szerint a tavalyihoz hasonló vagy az alatti árakon indult a szüret, amelyek egyáltalán nem követik a szőlőtermelők költségnövekedéseit. Légli Ottó balatonboglári borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a lapnak azt mondta: az árgondok fő oka, hogy a megtermelt szőlő döntő részéből – a balatonboglári borvidéken például 70 százalékból – nem az készít bort, aki megtermelte az alapanyagot. Ha a bor árában nem sikerül érvényesíteni a költségnövekedést, akkor ez a szőlőtermelőkre csapódik vissza. Nem jobb a helyzet a kunsági borvidéken sem: itt a tavalyi árakon kezdődött a szüret, ami a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által ajánlottnál 5-10 százalékkal alacsonyabb

Nehezíti a szüreti helyzetet, hogy a hamarabb és egyszerre beérő szőlő dömpingszerűen érkezik a feldolgozókhoz. Légli szerint ráadásul a borászat rendkívül tőkeigényes tevékenység, a most kialakult helyzeten esetleg a közösségi feldolgozók tudnának segíteni.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!