szerző:
hvg.hu

A lap szerint a hiány egyes vállaltoknál a termelést is korlátozhatja, és már most „dühödt marakodást” eredményez a régió országai között

A közép-európai gazdasági helyzetről közölt cikket a Financial Times. A londoni gazdasági napilap előrejelzése szerint a térség gazdasága továbbra is jól teljesít majd, de a munkaerő-kínálati kapacitás már a határaihoz közelít. Az Eurostat adatai szerint az elmúlt hónapokban a magyar iparvállalatok 86,6 százaléka jelezte, hogy a következő negyedévben a munkaerőhiány már termelésüket is korlátozni fogja.

A közép-európai térségben ez a legmagasabb arány: Lengyelországban az ipari cégek 49,7 százaléka, Csehországban 43,2 százalékuk tett közzé hasonló előrejelzést. Az elemzés szerint emiatt a térségben

dühödt marakodás alakult ki a munkaerőért.

A Financial Times szerint a munkaerőhiányban szerepet játszanak a térség demográfiai folyamatai is: ezeknek az országoknak a népessége ugyanis folyamatosan csökken, ami egyre inkább kihat minden ágazatra. A lap idéz egy ENSZ-előrejelzést, amely szerint Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia összesített lakossága a tavalyi 64 millióról 2050-ig 55,6 millióra, hozzávetőleg 13 százalékkal csökken.

A lap a munkaerőhiánnyal kapcsolatban megkérdezte Kovács Zoltán kormányszóvivőt, aki azt hangsúlyozta: a kormányzat nem kíván bevándorlókat alkalmazni sem a demográfiai, sem a munkaerőpiaci helyzet megoldására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!