szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átalakítja a Mészáros család az MKB Bank feletti ellenőrzést.

Mészáros Lőrinc és felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix a Metis és Metis 2 Magántőkealapok kizárólagos befektetőivé válnak, vagyis közvetlenül hozzájuk kerül az MKB Bank majdnem fele.

A bank közel felét birtokló cégek már eddig is Mészárosék irányítása alatt voltak, de a saját nevére most veszi csak ezeket a felcsúti oligarcha és felesége. A Metis Magántőkealapot tavaly vette át a Konzum Befektetési Alapkezelő, amely Mészáros többségi tulajdonában áll, és ezzel egyszerre elindította a cég a Metis 2 alapot is. A két Mészáros-érdekeltségnek együttvéve közel 49 százalékos tulajdonrésze van a bankban.

A most bejelentett ügylet több lépésből áll:

- Elsőként Mészáros és felesége a Metis és a Metis 2 kizárólagos befektetőivé válnak.

- Ez után a Metis Magántőkealapból kiválik az Eirene Magántőkealap, amely az MKB Bank 9,99 százalékos részvénycsomagját viszi magával, a Metisnél pedig 35 százalék marad. Az Eirene alap kezelését a Minerva Tőkealap-kezelő veszi át a Konzum-csoportól.

- De hogy ne csökkenjen mégsem Mészárosék tulajdonrésze, a Metis 2 Magántőkealap kizárólagos tulajdonában lévő Rkofin Befektetési és Vagyonkezelő Kft. megveszi az MKB Bank Munkavállalói Résztulajdonosi Program Szervezettől a bank 9,6 százalékos tulajdonrészét. Így az Rkofin 4 százalékról 13,6 százalékra növeli tulajdonát az MKB Bankban, vagyis a két Mészáros-érdekeltségnek 48,6 százalékos tulajdonrésze marad.

A bank második legnagyobb része, 32,9 százaléka a Blue Robin nevű cégé, ez Szemerey Tamásnak, Matolcsy György unokatestvérének a közvetett érdekeltségébe tartozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Törpekuvikot láttak a Mátrában

Törpekuvikot láttak a Mátrában

Volt Spiegel-főszerkesztő: Európa a legjobb a világhatalmak közül

Volt Spiegel-főszerkesztő: Európa a legjobb a világhatalmak közül

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia