szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem engedik el nyugdíjba 55 évesen a nőket, és 5 évet emelnek a férfiaknál is. Putyin a tízezreket megmozgató tüntetések hatására csak a nők tervezett korhatáremelését volt hajlandó mérsékelni.

A nők esetében 55-ről 63 éves korra, a férfiaknál pedig 60-ról 65-re emelné a nyugdíjkorhatárt Vladimir Putyin. A döntést egy ritkának számító tévéinterjúban azzal indokolta, hogy csökken az ország munkaképes lakossága, és ezt a döntést már évek óta halogatják - írta a BBC.

A nyugdíjreform ellen pártállástól függetlenül országszerte több tízezer ember tiltakozott. A szakszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy sokan nem fogják megélni a nyugdíjat, hiszen a férfiak várható élettartama Oroszországban 66 év. A nők ennél jóval tovább, átlagosan 77 éves korukig élnek, Putyin most mégis az ő esetükben lazított a rendelkezésen: a tüntetések hatására a nyugdíjkorhatárt 63 év helyett 60-nál húzzák majd meg.

A döntés után Pztyin támogatottsága 80 százalékról 64 százalékra esett vissza. Az elnök arra figyelmeztetett, hogy ha nem lépik meg a korhatáremelést, inflációra és növekvő szegénységi mutatókra lehet számítani. A nők tervezett korhatáremelésének mérséklését azzal indokolta, hogy az ő vállukat a gyereknevelés és a háztartás is nyomja, így nem lenne fair, ha többel emelkedne a munkás éveik száma, mint a férfiaké. A három- vagy többgyerekes anyák további korkedvezményt kaphatnak.

A múltban Putyin többször is megígérte, hogy nem fognak emelni a nyugdíjkorhatáron. Oroszországban jelenleg 12 millió nyugdíjas korú dolgozik, ez az összes nyugdíjas csaknem negyede.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fogyatékkal élőket és időseket rabolt ki a magyar férfi, Németországban fogták el

Fogyatékkal élőket és időseket rabolt ki a magyar férfi, Németországban fogták el

A szülők attól tartanak, hogy rendkívüli szünetet rendelnek el az osztályokban, amennyiben nem jár be elég tanuló

A szülők attól tartanak, hogy rendkívüli szünetet rendelnek el az osztályokban, amennyiben nem jár be elég tanuló

Szlávik János: Az elhunytak száma nem csökken kellő mértékben

Szlávik János: Az elhunytak száma nem csökken kellő mértékben