szerző:
hvg.hu

Nem engedik el nyugdíjba 55 évesen a nőket, és 5 évet emelnek a férfiaknál is. Putyin a tízezreket megmozgató tüntetések hatására csak a nők tervezett korhatáremelését volt hajlandó mérsékelni.

A nők esetében 55-ről 63 éves korra, a férfiaknál pedig 60-ról 65-re emelné a nyugdíjkorhatárt Vladimir Putyin. A döntést egy ritkának számító tévéinterjúban azzal indokolta, hogy csökken az ország munkaképes lakossága, és ezt a döntést már évek óta halogatják - írta a BBC.

A nyugdíjreform ellen pártállástól függetlenül országszerte több tízezer ember tiltakozott. A szakszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy sokan nem fogják megélni a nyugdíjat, hiszen a férfiak várható élettartama Oroszországban 66 év. A nők ennél jóval tovább, átlagosan 77 éves korukig élnek, Putyin most mégis az ő esetükben lazított a rendelkezésen: a tüntetések hatására a nyugdíjkorhatárt 63 év helyett 60-nál húzzák majd meg.

A döntés után Pztyin támogatottsága 80 százalékról 64 százalékra esett vissza. Az elnök arra figyelmeztetett, hogy ha nem lépik meg a korhatáremelést, inflációra és növekvő szegénységi mutatókra lehet számítani. A nők tervezett korhatáremelésének mérséklését azzal indokolta, hogy az ő vállukat a gyereknevelés és a háztartás is nyomja, így nem lenne fair, ha többel emelkedne a munkás éveik száma, mint a férfiaké. A három- vagy többgyerekes anyák további korkedvezményt kaphatnak.

A múltban Putyin többször is megígérte, hogy nem fognak emelni a nyugdíjkorhatáron. Oroszországban jelenleg 12 millió nyugdíjas korú dolgozik, ez az összes nyugdíjas csaknem negyede.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!