szerző:
hvg.hu

Hódmezővásárhely korábban megegyezett Orbán Viktorral, hogy valamikor bontani fogják a szalagházat, így nem engedélyezik a városnak, hogy a már megürült lakásokat bérbe adja az önkormányzat. Ezt Márki-Zay Péter polgármester szerette volna elérni, a Miniszterelnökség most válaszolt neki.

Még tavaly májusban járt Orbán Viktor Hódmezővásárhelyen, ahol a városvezetőkkel, más településekhez hasonlóan, egy megállapodást írtak alá a Modern Város Program helyi tartalmáról. Itt ennek része volt az úgynevezett panel mintaprogram, ami azt jelenti, hogy valamilyen átalakítással „megszelídítenék” az egyik belvároshoz közeli szalagházat, szó volt a tízemeletes épület visszabontásáról is.

A visszabontás terve a lakók között heves vitát váltott ki, voltak ugyan, akik azonnal költöztek volna, de akadtak olyanok is, akik ragaszkodtak a megszokott otthonukhoz. Végül tavaly őszre forrta ki magát a terv, hogyan fognának neki az átalakításhoz. Először is, visszavonulót fújtak a panel visszabontásából. Erre kidolgoztak egy programot, a Minőségi Otthoncserének nevezett konstrukciót. Ennek a lényege az, hogy az önkormányzat felbecsüli a lakások értékét egyenként, majd a megbecsült összeget egészítik ki 10-12 millió forintra, amiből a szerződő lakó új otthont vásárol magának. A lakások megvásárlásra már kapott is az államtól 400 millió forintot a város, így a januárban megkezdett programban mostanáig a 210 lakásból 31 kiürült, valamint még nagyjából 40 lakó jelezte, hogy megállapodna. Úgy tudjuk, a többi lakó egyelőre nem mozdulna. Tavaly ősszel a visszabontás tervét kevésbé lobogtatták, inkább azt hangsúlyozták, hogy ezúttal mindenki jobb lakásba költözhet, ha akar, tehát a programhoz csatlakozás önkéntes.

Mivel a szalagházban lakók fele még a szándékot sem jelezte, hogy kiköltözne, de a lakások 15 százaléka már üres és a további költözésekkel a ház harmada kiürülhet, februári megválasztása után az új polgármester, Márki-Zay Péter úgy döntött, hogy a megüresedő lakásokat az épület teljes kiürítéséig szociális alapon bérbe adná az önkormányzat, amíg nem kötnek mindenkivel szerződést a tulajdonosok közül a kiköltözésről. Ehhez kérte a vásárhelyi polgármester már több ízben is a Miniszterelnökséget, hogy engedélyezze ezt. Fél év után most kapott elutasító választ, és még egy dolog derült ki a levélből, mégpedig az, hogy az Orbán Viktor miniszterelnökkel kötött megállapodás a mintaprogramról szól, amely során az épületet, annak önkéntes alapon történő kiürítése után, elbontják. Ettől a megállapodástól, ahogy most a válaszlevélből kiderült, még átmenetileg sem tud eltérni a Miniszterelnökség.

Nyitva marad a kérdés, hogy mi lesz, ha a lakók fele nem akar költözni. Meddig várnak? Akár évtizedeken át is üresen állhatnak a lakások, amelyek már lakatlanok?

Azért is furcsa a helyzet, mert tulajdonképpen már 2013-ban 40 millió forintot nyert egy pályázaton Hódmezővásárhely önkormányzata, hogy a város rehabilitációs tervét elkészítse, ez meg is történt, azt a helyi közgyűlés 2014 szeptemberében elfogadta. Ebben az is szerepel, hogy a tram-train vonalát is megújítanák, ennek részeként a belvároshoz közel levő panelépületeket is, köztük a szóban forgó Csengettyű közi szalag tízemeletest is. A terv szerint ezt a 2014-20-as uniós ciklusban kívánják megvalósítani.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!