szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Panelbontásból minőségi cserére olvadt fél év alatt a Hódmezővásárhelyen beharangozott program. A kísérlet egyetlen épülettömbben indul.

„Nem lesz belőle semmi, vagy idővel ellehetetlenítenek bennünket” – így reagált a hvg.hu-nak az egyik lakó a Csengettyű közben Hódmezővásárhelyen, a legfrissebb panelprojekt mintapéldányának számító monstrum előtt. De mi az oka a borúlátásnak?

Május végén, Orbán Viktor hódmezővásárhelyi látogatásakor derült ki, hogy a Modern Városok Program részeként – a tram-train, illetve a település mezőgazdasági központtá fejlesztése mellett – a panellakásokban élők környezetén is változtatnának. Akkor egyenesen az élhetetlenné váló panelek lebontását, vagy visszabontását lengették be. Ez a grandiózusnak látszó terv szelídült mostanra annyira, hogy csupán a komfortosabb környezetbe költözni kívánóknak adnának néhány millió forintos támogatást. A részleteket a minap elfogadott önkormányzati döntéssel pontosították, a megvalósításhoz pedig 402 millió forintos támogatást ad a kormány, az erről szóló rendelet meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter érkezik a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalhoz a Modern városok program keretében
©

A cserék nagyjából tavasszal indulhatnak el, mert a kérvényezőknek először egy szándéknyilatkozatot kell benyújtaniuk, majd a támogatási szerződés aláírása után maximum 180 nappal kell megkötni a cseremegállapodást. A hét lépcsőházas, tízemeletes épületben 210 lakás van, közülük péntekig már 80 tulajdonos jelezte, hogy benne lenne egy cserében.

„Ez olyan kisajátításféle, nem?”

„Sokkal szigorúbbak a feltételek, mint korábban szó volt róla” – magyarázza egy közelben dolgozó vállalkozó, aki ugyan nem lakik az épületben, de a korábban a fiának itt vásárolt lakásban albérlők élnek. A nő már az eladáson gondolkodik, de nem az önkormányzatnak, hanem másnak, ha a legfrissebb hírekről értesülve még egyáltalán megveszi valaki. Ő azért alaposan áttanulmányozta a rendeletet, és azt látta, hogy a mostani szabályok szerint tíz évig nem is lehet majd eladni azt az ingatlant, amit a támogatással megvásárolnak. Sőt, még hitelt sem lehet ráterhelni. „De ki lát ma 10 évre előre?” – tárta szét a karját.

Az elfogadott rendelet szerint a költözni kívánók lakását felméri az önkormányzat, majd aki családi házat kíván venni, annak a lakása árát kiegészíti a megvásárolni kívánt ház értékére, maximum 12 millió forintra. Ha valaki jobb lakásba költözne, akkor az elhagyni kívánt lakás értékét legfeljebb 10 millió forintra egészíti ki az önkormányzat. Amennyiben igény van arra, hogy a megvásárolt ingatlanban felújítást végezne a támogatást igénylő, akkor erre is van lehetőség, de a munkák 70 százalékát számlával kell igazolni. Panelt, zártkertet, üdülőt nem lehet vásárolni a támogatásból. Mindezt szigorúan ellenőrzi az önkormányzat munkacsoportja, mint ahogy azt is, hogy valóban minőségileg jobb környezetbe került-e valaki a csere által.

„Azt nem is tudjuk, hogy mi lesz az üres lakásokkal, de ez olyan kisajátításféle, nem?” – teszi fel a kérdést magának a szalagépület közelében dolgozó asszony.

Kísértetházzá válhat a Csengettyű köz?

 „Előbb-utóbb belekényszerítik a lakókat” – vélekedik a vállalkozó asszony. „Gyere csak ide, te jobban érintett vagy” – int közben egy idősebb nőnek. „Igen, én költöznék, de akkor már a gyerekeim közelébe, más városba. Most itt hova menjek máshova, itt élek lassan negyven éve” – a nyugdíjas asszony szerint zömében idősek laknak az 1974-ben átadott tízemeletesben. „Van, aki járókerettel mozdul már csak ki, mit gondol, ő hova menjen?” – az idős nő szerint a fiatalok fognak csak élni a lehetőséggel, így viszont marad a foghíjasan lakott ház az üresen maradt lakásokkal, gyerekzsivaj nélkül, tele nyugdíjasokkal.

©

„Minek költöznék, most költöttünk rá egy vagyont” – meséli egy férfi, aki szerint, ha költözne, akkor ő kevesebb ingyentámogatást kapna, mint az, akinek lepukkant a lakása, hiszen a rosszabb lakás értékét is 12 millióra egészítené ki a város. Mások pedig úgy érzik, hogy nem egyenlők mindenki számára a feltételek, hiszen most a költözni akarók ajándékba kapnak pár millió forintot, azok viszont, akik meg kénytelenek tovább ott maradni, semmit, pedig ők is vásárhelyi lakosok.

Ezt a konfliktusforrást ismerik a helyi képviselők is, a hétvégi közgyűlésen meg is említették, hogy később erre még majd ki kell dolgozniuk egy felújítási programot is.

©

Indulhat a házvadászat

Akik részt vennének a csereprogramban, már akár kereshetik is a számukra megfelelő családi házat. Az egyik ismert hirdetési portálon jelenleg 350 körül van a Hódmezővásárhelyen eladásra kínált családi házak száma, közülük nagyjából kilencvenet hirdettek meg 10-12 millió forintos áron. A társasházi lakások ára is nagyjából 8-10 millió forint között van, de a hirdetésekből az pontosan nem derül ki, hogy milyen állapotban vannak, tehát még mennyit kellene beköltözés előtt költeni ezekre.

A 402 millió forint, amelyet most erre a programra biztosít a kormány, mintegy harminc csere lebonyolítására lenne elegendő. A csereprogramról szóló rendelet hatálya 25 évre szól, a mintaprogram sikere esetén más vásárhelyi panellakásokra is kiterjeszthetik azt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!