szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Életveszély, ötös számú vágóhíd a Honvédkórházban: Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, szakorvos, a magyar egészségügy elkötelezett ostorozója sötéten látja a jövőt Zacher Gábor távozása és a kórházban általa ismert állapotok kialakulása után.

Csak egy szelete Zacher Gábor felmondása a problémáknak, írja Kunetz Zsombor szakorvos, egészségügyi szakértő blogján, a Honvédkórházban életveszély van meglátása szerint. Ahogy a hvg.hu is megírta, rengeteg orvos mondott fel, és 112-en felmondták az önként vállalt túlmunkát is, ami a kórház által be nem tartott bérmegállapodással állt elő. A lyukak befoltozására rezidenseket kellett visszahívni - ez Kunetz szerint törvényellenes, mert a még mindig tanuló rezdiens így nem a szükséges gyakorlatot szerzi meg, hanem gályázik az anyaosztályára visszarendelve.

Zacher azt írta, 9 orvos mondott fel a sürgősségin, így ott most Kunetz számításai szerint két és egynegyed sürgősségi szakorvos maradt - az ország legnagyobb sürgősségi osztályán. A kieső orvosokat rezidensek, szakorvosok és anaszteziológusok átirányításával tölti fel a kórház. "És a lánc készen is van, aneszteziológus a sürgősségin dolgozik, ahelyett, hogy a műtőben altatna, vagy az intenzív osztályon dolgozna. Ezért a műtökből hiányzik az aneszteziológus orvos, ami azt jelenti, hogy műtőket kell bezárni és műtéteket kell elhalasztani." Egy ügyeletben két műtő működik, ami a betegellátás súlyos veszélyeztetése Kunetz meglátása szerint.

"Amennyiben egy akut bélelzáródást operálnak az egyik műtőben és egy koponyaműtét megy a másik műtőben, a rendszer bedugult, beállt és a ha ebben az időben akár csak egy életveszélyes sérült is érkezik nincs hová vinni, hol megoperálni, hacsak ki nem rángatják a nyitott hassal ott fekvő beteget, vagy az éppen gondolatokat olvasó idegsebészt.

És miután a sürgősségi osztály állandóan ügyel, nagyon nagy területre, ez a beteg meg fog érkezni és ha szerencséje van, van műtő, ha nincs, meghal."

A helyzeten nem segített a Zacher felmondására adott hisztis minisztériumi válasz sem: "Zacher gáláns felajánlását, miszerint végigdolgozza a felmondási idejét, a honvédelmi miniszter - még ebben a helyzetben is - csuklóból utasította vissza, majd a kórház is kiadott egy nyilatkozatot, hogy tulajdonképpen Zachert ők rúgták ki.

A miniszter pedig ezzel a hisztis kisfiús attitűddel nem mással, mint a betegekkel szúrt ki, hiszen így még egy szakorvossal van kevesebb az osztályon."

Kunetz sötéten látja a jövőt: "Egy biztos, ezzel a(z új) vezetéssel és ezzel a helyzettel amennyiben eddig a Honvédkórházat bárki is no go zónának tekintette, a jövőben háborús övezetként tekinthet majd rá, mégpedig olyan háborús övezetként, amit Kurt Vonnegut írt meg Az Ötös számú vágóhíd című regényében."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfő délután érkezik a rossz idő

Hétfő délután érkezik a rossz idő

A Covid miatt még többen maradnak pszichiátriai ellátás nélkül, mint a járvány előtt

A Covid miatt még többen maradnak pszichiátriai ellátás nélkül, mint a járvány előtt

Hullámvasút a nosztalgiavonalon – Az Utasellátó története

Hullámvasút a nosztalgiavonalon – Az Utasellátó története