Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eddig sem volt rózsás a helyzet a legnagyobb sürgősségi centrumban, de most 112 orvos intett be, mert nem fizették ki a túlmunkájukat. Ha átlagot számolunk, durván 11,2 milliót spórolhatott a kórház a lépéssel, ami a betegellátást veszélyeztetheti. A Honvédelmi Minisztérium szerint viszont nincs semmi gond.

Hamarosan óriási gond lehet az ország legerősebb sürgősségi kórházában: a rezidensek érdekképviseletei megerősítették, a Honvédkórház 112 orvosa felmondta az önkéntes túlmunkára vonatkozó szerződését, ami azt jelenti, az eddigi heti 60 helyett 48 órában dolgoznak majd az aneszteziológusok és traumatológusok. Az önként vállalt munkát ugyanis a kórház nem fizette ki nekik. Van, akinek ez 100 ezer forintos kiesést jelentett. A Honvédelmi Minisztérium viszont azt állítja, nincs gond a kifizetésekkel – közleményüket később ismertetjük részletesen.

A Rezidensek és Szakdolgozók Szakszervezetének elnöke, Dénes Tamás úgy tudja, a júliusi pénzüket nem kapták meg az orvosok, de a múltban sem úgy fizették ki a túlmunkát nekik, ahogy azt ők számolták. Úgy tudja, osztályvezetők is mondtak fel amiatt, hogy nem sikerült megegyezniük.

Ha információink pontosak, akkor a szeptemberi hónapot a betegellátás biztonsága miatt a munkavállalók egy része vállalja, de nem lehet tudni, hogy megegyezés hiányában mit hoz a jövő

– írta a hvg.hu megkeresésére Dénes.

A sürgősségi a prioritás

A legnagyobb kérdés, mi lesz a betegellátással. A hírt közlő Népszava szerint legjobb esetben csak a tervezett műtéteket kell felfüggeszteni, rosszabb változatban az ügyeleti ellátás is megakadhat. Mindenesetre, szinte valamennyi műtétnél nőhetnek majd a várólisták.

©

Beszéltünk a Magyar Traumatológus Társaság elnökével, Turchányi Bélával, aki a konkrét helyzetet nem ismeri, de általánosságban elmondta, a sürgősségi ellátás megszervezése prioritást élvez, a kórháznak úgy kell csoportosítania az orvosokat, hogy ott ne legyen fennakadás. A Honvédkórházban van a legjobban kialakított sürgősségi ellátás, ő úgy látja, az ott dolgozó orvosgárdával sokáig fönn lehet tartani a rendszert, ám azt nem vitatta, hogy lesznek betegek, akik rosszul járhatnak.

Most így néz ki a várólista

Az országos várólista adatbázisban megnéztük, hogy a Honvédkórházban (hivatalos nevén Magyar Honvédség Egészségügyi Központban) mennyit kell várni jelenleg egy-egy tervezett beavatkozásra.

  • Diagnosztikus szívkatéterezés, átlag 27 nap, 108 ember várakozik
  • Csípőprotézis-műtét, átlag 260 nap, 314 várakozó van
  • Laparoszkópos epekőműtét, 116 nap, 42 várakozó
  • Hasfali-, lágyéksérv műtét, implantátum beültetéssel 109 nap, 38 várakozó
  • Mindenféle sérv műtétje implantátum beültetése nélkül, 165 nap, 13 várakozó,
  • Mandulaműtét, 80 nap, 13 várakozó
  • Prosztataműtét - jóindulatú megnagyobbodás, kétféle típus -, 24, illetve 25 nap, 9-9 várakozó
  • Szürkehályogműtét, 111 nap, 805 várakozó
  • Térdprotézisműtét, 685 nap, 254 várakozó

Itt nőhet a várakozási idő, ha a sajtóhírek és a rezidensszervezetek információi pontosak.

A minőség a kérdés

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Sipka Balázs azt mondja, így nehezebb lesz elkészíteni a beosztásokat, ami egyértelműen a betegellátás rovására megy, így a helyzet az ellátást is veszélyeztetheti. Sipka nem a Honvédkórházban dolgozik, nem is szakszervezetet vezet, de érdekképviseletként az ott dolgozó rezidensektől vannak információi.

A Honvédkórház valamilyen módon üzemelni fog, a minőség a kérdés

– mondta. Úgy látja, a tervezett műtétek tolódhatnak, de a helyzet érintheti a sürgősségi ellátást is. Az a terület amúgy is komoly gondokkal küzd: a sürgősségin dolgozó orvosok egy része ugyanis korábban a hírek szerint felmondott. A hvg.hu korábban orvosi körökből úgy értesült, 6 orvos távozott, a Népszava most 10 emberről ír. A Honvédelmi Minisztérium szerint ez sem történt meg, a tárca a közleményben azt írta,

a biztonságos betegellátáshoz szükséges orvosi létszám, rendelkezésre áll. A kórház vezetése minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy a szükséges orvosi létszám és a technikai feltételek mindenkor rendelkezésre álljanak.

Sipka Balázs viszont az egyik ott dolgozóra hivatkozva azt mondja, a betegek veszélyeztetésééig fajul a helyzet, nem sürgősségi orvosokat is levezényelnek ügyeletre.

Nem értik

Dénes Tamás és Sipka Balázs sem érti, miért ezen spórol a kórház. Sipka azt mondta, jogszerű volt a kórház megoldása – az orvosok számára kedvezőtlenebb elszámolás –, amire a pénzhiány miatt kényszerültek, de

azért arra mindenki számíthatott, hogy ebből balhé lesz.

Nem érti, hogyhogy nincs annyi lobbiereje a kórháznak, hogy ne a béreken kelljen spórolni, szerinte el kell érni, hogy adjon több pénzt a kormány.

©

Dénes Tamás szerint a legtöbb ilyen esetben az ápoló, orvos a betegellátás biztonsága miatt nem mond fel, és ezzel rendszeresen visszaélnek a munkáltatók, holott ennek fordítva kellene lennie.

Nem is értjük azt a kórházigazgatót, hiszen a betegellátás folytonosságához elengedhetetlen nemcsak a kötelező, hanem az önként vállalt túlmunka is.

Más kórházban is tud ilyen esetről.

HM: semmi nem igaz

A Honvédelmi Minisztérium közleményt adott ki délután – kérdéseinkre nem válaszoltak –, amelyben azt állítják, valótlan és hangulatkeltő, hogy nem fizetnék ki az orvosok túlmunkáját.

A Honvédkórház az elmúlt időszakban nem tett mást, mint érvényt szerzett a jogszabályi előírásoknak, amelynek nyomán egyeztetések zajlottak és jelenleg is zajlanak a munkavállalók és a vezetőség között az úgynevezett önkéntes túlmunkával kapcsolatban.

Az orvosok heti munkaideje 40 óra, a jogszabályban rögzített díjazásért a parancsnok heti 8 túlórát rendelhet el. Ezen felül az orvosok önkéntes alapon, kiemelt díjazásért vállalhatnak túlmunkát.

Ennek ellentételezését a közelmúltban a kórház vezetősége – az orvosokkal folytatott egyeztető tárgyalások alapján – mintegy 40 százalékkal emelte meg. A juttatásokat a mindenkori hatályos jogszabályok betartásával a dolgozói részére – legyen szó az elrendelt vagy az önként vállalt túlórákról – az MH Egészségügyi Központ (Honvédkórház) továbbra is pontosan kifizeti, mint ahogyan azt eddig is tette

– írta a minisztérium. Megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, hogy szükség van-e valamilyen beavatkozásra, de nem válaszoltak.

No go zóna

A Honvédkórház sürgősségijéről különösen sok ijesztő történet kering – nyilván ez összefüggésben áll azzal, hogy a legnagyobb kórházként a legleterheltebb is. Márciusban egy háziorvos, Mateisz Erzsébet egyenesen no go zónának kiáltotta ki, miután meghalt egy betege, akit először a sürgősségire vittek be, de onnan – a háziorvos állítása szerint nem megfelelő ellátás után – hazaküldtek. Az idős nő másnap visszakerült a kórházba, azonban egy másik osztályon a gondos ellátás ellenére nem tudták megmenteni az életét. Mateisz akkor azt mondta, az eset után próbált kommunikálni a kórház vezetésével, de lepattant róluk. A minisztérium szerint nem igaz, hogy nem látták el az idős asszonyt, bár azt nem részletezték, mi volt a szakszerű ellátás.

Egy másik, fél napig várakoztatott, majd elhunyt, súlyos beteg férfivel kapcsolatban Zacher Gábor, a sürgősségi osztály vezetője korábban azt mondta, a lelkiismeretük tiszta, szakmai hiba nem történt, de a kapacitások végesek.

Márciusban megkérdeztük a HM-et, hogy ezek után milyen változtatás szükséges, de a válaszukból úgy tűnt, semmilyenre. Annyit írtak, "a Honvédkórház orvosai, úgy ahogyan eddig, ezután is az esküjükben vállaltak szerint mindent megtesznek a betegek gyógyítása és felépülése, valamint az emberi élet megmentése érdekében".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
16 nemzetközi újságírószervezet fejezte ki aggodalmát a magyar média helyzete miatt

16 nemzetközi újságírószervezet fejezte ki aggodalmát a magyar média helyzete miatt

Elég tízezer budapesti támogatása ahhoz, hogy fontos ügyek kerüljenek a Fővárosi Közgyűlés elé

Elég tízezer budapesti támogatása ahhoz, hogy fontos ügyek kerüljenek a Fővárosi Közgyűlés elé

Felmérés: A kereskedelmi dolgozók kétharmada nem tud elmenni nyaralni

Felmérés: A kereskedelmi dolgozók kétharmada nem tud elmenni nyaralni