szerző:
hvg.hu

A jegybank arra próbálja ösztönözni az ügyfeleket, hogy biztonságosabb kamatozású hiteleket válasszanak.

Ősztől átalakul a hitelezés szabályrendszere, a Magyar Nemzeti Bank ugyanis szigorítja a hitelfelvétel szabályait. A jegybank közleménye szerint a változtatás az ügyfelek jövedelmét veszik majd figyelembe, amikor elbírálják, hogy a keresetük hány százalékát fordíthatják törlesztésre.

A hitelfelvételnél az adott háztartásban élők jövedelmének összegét veszik figyelembe. Ha a férj és a feleség keresete együttesen nem éri el a 400 ezer forintot, akkor kockázatos kamatozású hiteleknél a fizetésük maximum 25 százalékát fordíthatják majd törlesztésre a mostani 50 százalék helyett. Akiknek 400 ezer forint felett van a jövedelme, ott ez az arány 40 százalék.

Az 5 évig garantált kamatozású hitelek esetében más a helyzet: itt a 400 ezer forint alatti keresettel rendelkezők a fizetésük 35, a 400 ezer forint felett keresők pedig a fizetésük 40 százalékát fordíthatják majd törlesztésre. 2019. július 1-től újra megváltozik majd a rendelet: akkor 500 ezer forintra emelik fel a jelenleg még 400 ezer forintos limitet.

A jegybank célja az, hogy egyre többen válasszanak biztonságos kamatozású hiteleket, mert bár a kamatok az elmúlt években csökkenő tendenciát mutattak, a szakértők szerint a jövőben elképzelhető emelkedés, ami miatt sokak nem bírják majd fizetni felvett hiteleiket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!