szerző:
hvg.hu

Az Európai Bizottság elnöke korábban diktátornak nevezte Orbán Viktort.

Számomra problémát jelent a Fidesz tagsága az Európai Néppártban

– közölte Jean-Claude Juncker olasz újságírók előtt. A kijelentés, amelyet az Euractiv idézett nem az első kritika, amelyet az Európai Bizottság elnöke megfogalmaz a magyar párttal, illetve annak vezetőjével, Orbán Viktorral kapcsolatban, eddig azonban a Fidesz néppárti tagságával kapcsolatban nem szólalt meg a szintén ehhez a pártcsaládhoz tartozó poltikus.

Juncker azt is hozzátette, hogy „Frans tud erről”, utalva alelnökére, Frans Timmermansra, aki a legkeményebben lépett fel az elmúlt időszakban a jogállami normákat sértő tagállamok ellen. A holland politikus többször élesen kritizálta Magyarországot is.

Az Euractiv emlékeztet: Juncker egyszer viccesen azt jegyezte meg Orbánnak, hogy „érkezik a diktátor”.

Az Európai Parlament a jövő héten dönt a Sargentini-jelentésről, amely szintén a jogállamiság magyarországi helyzetét vizsgálta. Szakértők és a jelentéstevő szerint is szoros szavazás várható, éppen amiatt, hogy az Európai Néppárt képviselői megosztottak a kérdésben. A voksolás ráadásul közvetlenül Juncker éves beszédét követi majd szerdán.

Kérdéses az is, hogy az eddig Orbán tagságát nem ellenző frakcióvezető, Manfred Weber megváltoztatja-e a véleményét. Weber, aki a héten pártján belül bejelentkezett az Európai Bizottság új elnöki címéért folyó versengésbe, néhány napja azt közölte: kiállnak az uniós alapjogokért, és semmilyen engedményt nem tesznek a Fidesznek.

Orbán azért áll vesztésre Sargentinivel szemben, mert nem tud dönteni a jobbközép és a populisták közt

A Sargentini-jelentést kárhoztatja minden fideszes politikus, a sirámoktól hangos a magyar kormánypárti sajtó. Pedig most volna itt az ideje, hogy diplomáciai csatornákon megakadályozzák az Orbán-kormány strasbourgi vereségét. A jelek szerint a Fidesznek lenne is eszköze a jelentés elfogadása ellen, de ahhoz olyan kérdésekben kéne engedni, amelyekben nem hajlandó. Konfliktusra áll a barométer.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!