szerző:
hvg.hu

Az átlagos tartozás 18,7 millió forint.

Az mfor.hu szúrta ki a kormányzati összegzést, amely szerint átlagosan 18,7 millió forint adósságot halmoztak fel a magáncsőd intézményét választó adósok. Van köztük olyan, aki megközelítőleg 60 millió forint értékű számláit nem tudja rendezni – ennél nagyobb adóssággal már nem is lehet részt venni az adósságrendezési eljárásban. Kifizetetlen számlák főleg az ingatlanra felvett hiteleknél keletkeztek, de a folyószámlahitelek, hitelkártyák miatt is több család került bajba. Volt, aki személyi kölcsönén bukott el, más adósokon az autója lízingszerződése fogott ki – derül ki az Igazságügyi Minisztérium által közölt információkból.

Az adósságrendezési nyilvántartás alapján idén augusztus 23-ig 1325 eljárást kezdeményeztek a magáncsőddel összefüggésben. Ez nem jelenti azt, hogy rögtön a bíróság elé kerül az ügy, előbb lehetőség van a bíróságon kívüli megegyezésre. Ha ez kudarcba fullad, akkor jön be a képbe a bíróság, ahol eldöntik, hogy az adós megfelel-e a törvényi feltételeknek. Ha igen, akkor az állam által kirendelt családi vagyonkezelő bevonásával, tanácsadásaival indul el a bírósági egyezségkötési szakasz.

Főbb megállapítások:

  • 349 olyan adósságrendezési eljárás van folyamatban, amelynél már jogerősen elrendelték a bírósági adósságrendezést, de még nem zárultak le az egyezség megkötéséhez szükséges előkészületek,
  • további 118 esetben már a bíróság előtt van a kérelem, de azokról még nem született döntés,
  • újabb 166 esetben folyamatban van a bírósági beterjesztés előkészítése,
  • 194 eljárásban a bíróság elutasította a kérelmet, vagy jogerősen megszüntette az eljárást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!