szerző:
hvg.hu

Az épület nagy részét még a terézvárosi ingatlanpanama idején szerezték meg, majd a főváros segítette őket hozzá ahhoz, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókját is kitegyék az épületből.

Bezárták és a napokban végleg el is költöztették az Oktogonhoz közeli Andrássy út 52-ből a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtárát, amely 84 éven át, 1934 óta működött az épületben. Az épületben működő Hello Baby Bar is néhány héten belül bezár, ugyanis egy szállodát fognak kialakítani benne – írja a 24.hu.

A lap azt írja, az épületet az A8-52 Kft., új nevén az A52 Hotel Projekt Kft. szerezte meg, amely az Andrássy út 8-ban a Hotel Moments nevű szállodát birtokló A8 Palace Hotel Zrt. leányvállalata. Az A8 Palace Hotel pedig az Orbán barátjának számító Market-vezér Garancsi István, az OTP-vezér Csányi Sándor és a Molt irányító Hernádi Zsolt közös érdekeltsége a CD Hungary nevű céggel együtt.

A CD Hungary potom áron még a szocialista vezetésű VI. kerületi önkormányzattól vette meg az Andrássy úti palotákat, az Andrássy út 8. és 52. része volt ugyanis azoknak a privatizációs ügyleteknek, amelyeket Verók István MSZP-s kerületi polgármester és helyettese, Fürst György alatt bonyolítottak le, és amelyekből rendőrségi ügy is lett, a nyomozást végül 2014 májusában szüntették meg.

A két palotát az önkormányzat 2005-ben cserélte el három lakásra és egy II. kerületi lakóházra úgy, hogy a két Andrássy úti épületet összesen 309 millió forintért számították be az alkuba. Az épületeket akkor a CD Commission Kft. szerezte meg, amely a CD Hungary Ingatlanforgalmazó Zrt. érdekeltségébe tartozott, ez utóbbinak akkor Garancsi István volt az ügyvezetője, a cégben pedig később befolyást szerzett Csányi és Hernádi is. Az épületet később kiszervezték az A8-52 Kft.-be.

Az Andrássy út 8-ból már korábban szállodát építettek, az Andrássy út 52-ben azonban a könyvtárnak helyet adó lakás miatt nem lehetett elkezdeni a beruházást. A Fidesz-KDNP-s főpolgármester-helyettes, Bagdy Gábor javaslatára a Fővárosi Közgyűlés azonban végül megszavazta az ingatlanrész eladását, a 318 négyzetméterért 269,9 millió forintot kellett fizetnie az A8-52 Kft.-nek, vagyis többet, mint amennyibe az épület többi része együttesen került.

Garancsiék kezében van emellett az Andrássy út 3. is, amelyet különböző magánszemélyek 328 millióért szereztek meg az önkormányzattól, noha a palota elvileg 1,2 milliárdot ért. Az épület később került Garancsiékhoz, és tavaly november óta felújítás alatt áll, elvileg jövőre lesz kész a műszaki átadásra. A háztulajdonos cégek, amelyek mind a CD Hungaryval megegyező rózsadombi címre vannak bejelentve, építtetőként, a CD Hungary lebonyolítóként, a szintén Garancsi-birodalomhoz tartozó Market Zrt. pedig kivitelezőként működik közre a munkafolyamatban, azaz saját megbízásból saját maguknak építenek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!