szerző:
hvg.hu

Döntöttek az Európai Parlament jogászai.

Nem számít voksnak a tartózkodás a Sargentini-jelentésről szóló szavazáskor – így döntött az Európai Parlament jogi szolgálata. A szakértők Antonio Tajani parlamenti elnök kérésére mondtak véleményt, miután felmerült: az EP szavazási szabályaitól eltérően kellene kalkulálni.

Mint arról korábban írtunk, a testület szabályzata annyit mond ki:

Annak kiszámításához, hogy egy szöveget elfogadott vagy visszautasított a parlament, csak a mellette és ellene szóló szavazatokat vegyék számításba, kivéve ha speciális többséget ír elő az alapszerződés.

A kérdés tehát az volt, hogy különlegesnek számít-e a 7. cikk 1. bekezdése, amely alapján a jelentés elfogadásához legalább az összes képviselő 50 százaléka plusz egy (376) voks kell és ezzel egyidejűleg a leadott szavazatok kétharmada. A szolgálat szerint tehát a kétharmados voksolás nem számít különlegesnek.

A tartózkodás beszámítása azért lehet érdekes, mivel az nem támogató szavazat, tehát így csökkenne az igen aránya. Ez kedvezne a magyar kormánynak – számoltuk ki. Nem véletlen, hogy éppen Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő vetette fel, hogy csalásra készül a parlament, mert nem akarják beszámítani a tartózkodásokat. A jelek szerint azonban a politikus által szavazási trükknek tartott módszerrel az EP jogászai is egyetértenek.

A jelentésről elvileg szerdán szavaznak az EP-képviselők a keddi plenáris vitát követően. Ezen hét perces időkeretben felszólal Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, és mint az EP hétfői ülésén megerősítették: az EU soros elnökségét adó Ausztria is képviselteti magát a strasbourgi ülésen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!