szerző:
hvg.hu

A Fidesz a szívéhez kapott, hogy a Sargentini-jelentés elfogadása elleni kampánya lyukra futhat, mivel figyelmen kívül hagyhatják Strasbourgban a számításnál a tartózkodásokat. A hvg.hu előkereste a paragrafust, amire mindkét fél hivatkozhat. Most a szakbizottságnál van a kérdés.

"Az elnökök értekezletéhez beérkezett értelmezési kérdést, miszerint a tartózkodó szavazatok beleszámítanak-e a szavazatszámba – vagyis a 2/3-os többséghez szükséges képviselői létszám részét képezik-e –, a testület továbbutalta értelmezésre/tisztázásra az Európai Parlament jogi szolgálatához és az alkotmányügyi szakbizottsághoz. A jövő hét elejére várható a megkérdezett szolgálatok válasza" – ezt a választ kaptuk Szontagh Andrásnétől, az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságától.

A következő szöveget kéne értelmeznie tehát a testületnek: "In calculating whether a text has been adopted or rejected account shall be taken only of votes cast for and against, except where a specific majority is laid down by the Treaties". Általunk magyarra fordítva:

Annak kiszámításához, hogy egy szöveget elfogadott vagy visszautasított a parlament, csak a mellette és ellene szóló szavazatokat vegyék számításba, kivéve ha speciális többséget ír elő az alapszerződés.

A szavazásnál tehát alapesetben valóban nem kell figyelembe venni a tartózkodást. A kérdés az, hogy a Sargentini-jelentés elfogadásához szükséges kétharmados előírás a speciális kategóriába esik-e. Ezt márpedig a jogi osztály fogja kimondani. A néppárti Antonio Tajani EP-elnök ezen döntését mindkét tábor másként értelmezi. A Sargentini-jelentés mellett kampányolók szerint egyértelmű, hogy a többi szöveghez hasonlóan itt sem fog számítani a tartózkodás. Igent vagy nemet kell mondani, ennyire egyszerű.

Közben a Fidesznek épp ellenkező az érdeke. A pc-beszédmód eltörlésének, a karakán állásfoglalásnak nagymesterei azért harcolnak, minél többen sunnyogják el a szavazást. A jelentés leszavazását ugyanis csak az euroszkeptikus erőktől várhatják, számukra az beavatkozás egy tagállam belügyeibe. A néppártiak jelentős része azonban csak úgy tud szívességet tenni a Fidesznek, ha nem szavaz, mivel a jelentés elutasítása az egyes pártok hazai nyilvánossága előtt megmagyarázhatatlan lenne.

És akkor jöjjön az egyszerű matek. Ha például 750 képviselő szavaz, 400-an igent mondanak, 150-en nemet és 200-an tartózkodnak, akkor a Deutsch Tamás és a Fidesz által követelt számítás szerint nincs meg a kétharmad, csak az 53 százalék, ha viszont a Sargentini-jelentés támogatóinak olvasata érvényesül, akkor lazán teljesült a kétharmad.

Megfigyelők szerint a jövő heti szavazás akkor lehet izgalmas, ha Deutsch Tamásék értelmezése szerint számolják majd a voksokat. Ha a tartózkodás kevés a Fidesznek, akkor már most írhatja a Soros Györgyöt emlegető nyilatkozatot a jelentés elfogadásáról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Márton Itthon

Judith Sargentini: A Fidesz több módosítóját beemeltem a jelentésbe, nem örültek neki

Ismerem a magyar kormány minden érvét, és épp ezek erősítenek meg a jelentés igazában – mondta a hvg.hu kérdésére Judith Sargentini, aki nagyon bízik benne, hogy az uniós tagállamok nem nézik tovább tétlenül a magyar jogsértéseket. A holland zöldpárti képviselő nem csak a gyűlölködést érzékeli, de azon magyarok reményét is, akik az Európai Parlamenttől várnak támaszt. Sargentini azt mondja, ha jövő héten meglesz a kétharmad, akkor az egy nagyon erős üzenet a Tanács felé.

Raskó György: Sok „borász” csodapalotát, medencét épít a támogatásból a barátainak

Raskó György: Sok „borász” csodapalotát, medencét épít a támogatásból a barátainak

Vissza a nyolcvanas évekbe: közös koncertet ad az ETA és a Kretens

Vissza a nyolcvanas évekbe: közös koncertet ad az ETA és a Kretens

Puzsérnak is engedett az MSZP a főpolgármesteri előválasztás ügyében

Puzsérnak is engedett az MSZP a főpolgármesteri előválasztás ügyében

Samsung telefonja van? Jön a vadiúj felület, és lehet, hogy az ön mobilja is megkapja

Samsung telefonja van? Jön a vadiúj felület, és lehet, hogy az ön mobilja is megkapja

Eddig soha nem látott fotók kerültek elő a Kristályéjszakáról

Eddig soha nem látott fotók kerültek elő a Kristályéjszakáról

A Közbeszerzési Hatóság elnöke az Elios-ügyről: Ez egy felfújt téma

A Közbeszerzési Hatóság elnöke az Elios-ügyről: Ez egy felfújt téma