szerző:
hvg.hu

Szinte biztos, hogy nem kapnak idén nyugdíjkorrekciót az idősek.

Nem számíthatnak nyugdíjkorrekcióra idén a magyarok – számolt a portfolio.hu. Akkor jár ugyanis novemberben ez a pluszpénz, ha az első nyolc hónapban az átlagos infláció legalább 1 százalékponttal magasabb volt, mint amennyivel a nyugdíjak emelkedtek. Tavaly például azért kapták meg a nyugdíjasok ezt az összeget, mert az év elején 1,6 százalékos volt a nyugdíjemelés, ennél jobban nőtt az infláció. Így aki a 125 ezer forintos átlagnyugdíjat kapta, annak még 12 ezer forintot kiutaltak – a korrekció pontos összege attól függött, mennyit kapott az illető.

Idén januárban viszont már 3 százalékos nyugdíjemelést kaptak az idősek, azaz legalább 4 százalékos infláció mellett járna a korrekció. Ettől azonban nagyon messze vagyunk, a KSH friss adatai szerint a január-augusztusi áremelkedés 2,6 százalékos volt. Még most is, amikor az idei legmagasabb értékén áll az infláció, mindössze 3,4 százalékos a mutató.

A nyugdíjprémium viszont szinte biztos, hogy újra megérkezik. Ezt akkor kapják a nyugdíjasok, ha a gazdaság növekedése meghaladja a 3,5 százalékot, miközben a költségvetési hiány is megfelelően csökken. A nyugdíjprémiumot úgy számolják ki, hogy a GDP-növekedésből kivonnak 3,5-öt, és ezt megszorozzák a havi nyugdíj negyedével, de legfeljebb 20 ezer forinttal. A maximális összege tavaly 12 ezer forint volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!