szerző:
hvg.hu

A kormányfő elismételte múlt heti állításait az informális EU-csúcs előtt is. Szerencséje van, mert legalább a Sargentini-jelentés miatt nem kell most magyarázkodnia.

Magyarország ragaszkodik azon jogához, hogy az ő feladata megvédeni határait – jelentette ki újságíróknak Orbán Viktor szerdán Salzburgban, az európai uniós állam-, illetve kormányfők informális találkozója előtt, a néppárti miniszterelnökök tanácskozására érkezve.

Arra a kérdésre, hogy miért kifogásolja a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség megerősítéséről szóló javaslatokat, miközben mindig is az EU külső határainak védelmét szorgalmazta, a magyar kormányfő azt válaszolta:

nincs szükség arra, hogy határvédelmi jogköröket vonjanak el Magyarországtól, mert képesek vagyunk megvédeni a határainkat. Ragaszkodunk ahhoz a jogunkhoz, hogy ez a mi feladatunk.

Orbán Viktor elmondta, hogy az illegális migrációt sikerült megállítani a szerb-magyar határon. „Elvégezzük a munkát" – tette hozzá.

Az Európai Bizottság javaslata alapján az EU határőreinek létszámát 10 ezerre növelnék 2020-ra a mostani kétezernél is kevesebbről. Ezek a határőrök több jogosultságot is kapnának a nemzeti hatóságok segítésére, ám a munkát minden esetben az egyes országok határőreinek irányítása alatt, a helyi jogszabályoknak megfelelően tennék – vagyis nem vonnának el jogköröket az országtól, mint a miniszterelnök és a Fidesz állítja.

Orbán Viktort arról is kérdezték, hogy pártja, a Fidesz tagja marad-e az Európai Néppártnak (EPP). A kormányfő erre elismételte a múlt héten, Strasbourgban is emlegetett érvet: „mi vagyunk az EPP legsikeresebb pártja”. A siker alatt a kormányfő-pártelnök azt érti, hogy az áprilisi választáson a Fidesz a legnagyobb arányú győzelmet aratta. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyértelmű lenne a párt támogatottsága. A Sargentini-jelentést nem csak a párt vezetője, Manfred Weber szavazta meg egy héttel ezelőtt, de az EPP képviselőinek a többsége is.

Mandred Weber a találkozó előtt arra hívta fel a tagállamok vezetőinek figyelmét, hogy foglalkozniuk kell a magyar jogállamiság helyzetét elemző jelentéssel. Az eredeti terv szerint ez a most kezdődő csúcson még nem kerül napirendre, bár Antonio Tajani, az EP elnöke már elküldte ezzel kapcsolatos levelét a Tanácsnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kíváncsi, mennyire szegények a magyarok másokhoz képest? Mutatjuk!

Kíváncsi, mennyire szegények a magyarok másokhoz képest? Mutatjuk!

Kevés, de biztos: a magyarok többsége továbbra is az állami nyugdíjban bízik

Kevés, de biztos: a magyarok többsége továbbra is az állami nyugdíjban bízik

Visszatért az erőszak helyszínére a megtámadott futó

Visszatért az erőszak helyszínére a megtámadott futó

Így vág vissza egy finn újságírónő a befolyásos orosz trollgyáraknak

Így vág vissza egy finn újságírónő a befolyásos orosz trollgyáraknak

Németh Szilárd: Demeter Márta nemzetbiztonsági kockázatot jelent

Németh Szilárd: Demeter Márta nemzetbiztonsági kockázatot jelent

Jöhet a panorámaadó Siófokon

Jöhet a panorámaadó Siófokon