szerző:
hvg.hu

Legalábbis ebben bíznak a rendőrségi szakszervezetek.

Akár 2022-ig is megmaradhat annak a lehetősége, hogy a rendőrségi túlórákért ne csak szabadnap, hanem pénz is járjon – derül ki abból a beszámolóból, amelyet a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) szeptember 17-én tartott soros üléséről tett közzé a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) – írja a napi.hu.

Az érdekvédők információi szerint a jelenlegi szabályozás (vagyis a pénzbeli megváltás lehetősége) meghosszabbítása szerepel a szakmai felettes szervek koncepciójában is, de a szükséges jogszabály-módosítás még nem jelent meg a Magyar Közlönyben. Vélhetően ezt az álláspontot képviseli a Belügyminisztérium is, a kormány azonban még dönthet másként is.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium politikai államtitkára a parlament hétfői ülésnapján azt mondta: 2015 és 2019 között 50 százalékos illetményemelés zajlott a rendvédelmi ágazatban, és nem igaz, hogy több ezren elhagyják a pályát. Jelezte: hamarosan egy belügyi törvénycsomagot nyújtanak be, aminek része lesz a 2019-es illetményemelés is.

Egy 2015-ös jogszabály szerint 2019 januárjától a túlórákat már csak szabadnappal lehet ellentételezni, pénz nem járna majd. Powell Pál, a RÉT munkavállalói oldalának elnöke levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy a túlmunka pénzbeli megváltásának eltörlése hátrányosan érinti a rendőröket, nagymértékben növelni fogja a leszereléseket és a rendszerben maradók leterheltségét. Azt szeretnék elérni, hogy 2019 után is maradjon a mostani rendszer. Az FRSZ által nyilvánosságra hozott beszámolóból az is kiderült: a rendőrség hivatásos állománya által teljesített túlszolgálat megváltása 2018 I. félévében 86,66 százalékban pénzben, 13,34 százalékban szabadidőben történt.

Ugyanakkor az FRSZ szerint vannak szolgálati helyek, ahol presszionálják a rendőröket a túlórák lecsúsztatására, tehát, hogy ezt a kompenzációs módozatot válasszák.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

A mesterséges intelligenciával lépne a rák nyakára a 33 éves magyar feltaláló

A mesterséges intelligenciával lépne a rák nyakára a 33 éves magyar feltaláló

Meglepő fordulat a Czeglédy-ügyben: tettes helyett felbujtó volt?

Meglepő fordulat a Czeglédy-ügyben: tettes helyett felbujtó volt?