szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Adnan Polat török üzletember nyitotta meg a keddi magyar–török gazdasági fórumot, amelyen Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan is felszólalt. Megállapodtak a Budapest-Mumbai repülőjáratról, és lehet, hogy minimális magyar beruházással érkezhet majd hozzánk a földgáz a Török Áramlaton keresztül.

1 2 3
Sorrend megfordítása

Szijjártó elmondja, miben állapodtak meg

Két fontos ügyven léptünk előre – mondta Szijjártó Péter a török–magyar üzleti találkozót követő sajtótájékoztatón:

Egyrészt megállapodtak arról, hogy a Turkish Airlines közvetlen légijáratot indít Budapest és Mumbai között – mondta el a miniszter. Ezzel kapcsolatban most indul az engedélyeztetés.

Másrészt Magyarország számára fontos kérdés, hogy érkezik-e déli irányból földgáz. A Török Áramlat II. már félig kész, jövőre eléri a török partokat, utána együttműködés keretében igyekszünk előmozdítani, hogy jöjjön gáz. Ez Magyarország számára minimális, 5 millió eurós beruházást jelent, és 6 milliárd köbméter gáz érkezhet így évente. 

Végre visszajött a wifi a Marriottban

Valamiért egyedül a beszédek alatt halt be az egész.

Erdogan beszéde után ismét feláll hallgatósága, pedig most nem is kérte tőlük senki

Csak arra szólították fel a hallgatóságot, hogy maradjanak a helyükön, amíg a delegációk távoznak.

Erdogan témát vált: Spekulatív támadás zajlik a hazája ellen

Erdogan elnök szerint spekulatív támadás zajlik hazája ellen a terrorizmus elleni háborúban betöltött szerepe miatt, majd a szíriai háborúban betöltött szerepét említi, hozzátéve: 4 millió menekült élt hazájában. Ehhez nem kaptak segítséget, és – mint fogalmaz – "európai barátaink se tartották be az ígéretüket. Mi ennek ellenére folytatjuk".

Az EU-val hiába kötött megállapodást Ankara arról, hogy 6,5 milliárd eurót kínál fel a közösség a menekültek ellátásához, ebből csak 1,8 milliárd érkezett – teszi hozzá.

"Határtalan az eltökéltségünk, hogy megőrizzük a török gazdaság függetlenségét" – üzen megint. Szerinte a török gazdaságnak nagyon szilárdak az alapjai – a magas gazdasági növekedést említi, az OECD-országok között a legmagasabbat, 6,3 százalékot. Az országunk ellen irányuló támadások miatt megtettük az óvintézkedéseket – idézi fel a nyári durva árfolyamesést, és az ellenlépésként meghozott reformokat.

Az a tény, hogy még mindig nem sikerült a vámunió aktualizálása és a vízummentesség, a legnagyobb probléma szerinte, és ehhez is segítséget kér budapesti hallgatóságától.

Budapest a törökök célpontja

Erdogan a török fejlődés fontos elemeként említi az új isztambuli repülőteret, amelynek segítségével 200 millió utast tudnak szállítani. Ahogy Magyarország a befektetők számára fontos célpont, úgy Törökország is egyre inkább lépett elő megbízható szállítóvá – a cél 2023-ra az 500 millió dolláros export – mondja. Budapestet és Magyarországot honfitársai számára fontos turisztikai célpontként említi – kell ennél jobb reklám? Közben persze komoly versenytárs is Törökország, a céljuk megint az, hogy 50 millió turista látogasson öt év múlva az országukba.

A múlt után a jelennel folytatja a török elnök

Közel 300 üzletember jött össze a budapesti török–magyar tárgyalásokra – idézi fel a török államfő, és komoly fellendülésről beszél. A közös stratégiai tanács, munkacsoportok mellett kiemeli, hogy afrikai üzletemberfórumot is szerveznek, és közösen lépnek a török fél és a magyar Eximbank segítségével az afrikai kontinensre is. Aligha véletlen, hogy Erdogan Afrikát említi: a kontinens mint gazdasági potenciál az EU számára is fontos téma lett az elmúlt időszakban. Aztán visszatérünk a kétoldalú kapcsolatokra: az első hét hónapban 1,8 milliárd volt a kétoldalú kereskedelmi forgalom – ez is alátámasztja, hogy elérhető a már többek által említett 6 milliárdos cél.

A török befektetések támogatásáért a magyar kormánynak mond köszönetet – a milliárdos állami támogatások miatt erre lehet is oka. Mégis úgy látja, nem kielégítőek a gazdasági kapcsolatok. A baráti kapcsolatokból kell előnyt kovácsolnunk – teszi hozzá.

A két ország nem versenytárs, hanem egymást egészíti ki – különösen a turizmus, logisztika, energia terén – folytatja.

Polathoz hasonlóan ő is kiemeli: Magyarország fontos szerepet játszhat a török áruk elszállításában az európai célpontok felé, és a cél az, hogy az áthaladási okmányokkal kapcsolatos problémákat is számolják fel. És az, hogy Magyarországon ne csak áthaladjanak a török áruk, de itt raktározzák is őket – teszi hozzá.

Udvariasan és szeretettel beszél a 150 éves török megszállásról

Erdogan elnök köszönettel kezdi beszédét, majd arról kezd beszélni, hogy sosem tekintettek Magyarországra idegen országként, mondja, aztán a békéről, a szeretetről beszél, illetve Gül Babáról. "Közel ötszáz évre visszatekintő kapcsolatot" említ, amelyből szerinte kevés van a világon. És a magyar népnek is megköszöni a kapcsolat ápolását.

Orbán után a török kereskedelmi miniszter következik

Ruhsar Pekcan arról beszél, hogy már a 6 milliárdos külkereskedelemi forgalom a kitűzött cél, ennek érdekében szabad övezeteket hoznának létre, ahová nemzetközi, elsősorban európai befektetőket vonzanának. Szerinte a "magyar agy" nem csak a törököknek, de harmadik országok számára is vonzóvá teheti az együttműködést.
1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
98 koronavírusos van a börtönökben

98 koronavírusos van a börtönökben

A kormánybiztos Czunyiné férje durva kommentcsatába kezdett a Facebookon

A kormánybiztos Czunyiné férje durva kommentcsatába kezdett a Facebookon

Megduplázhatja az orvosok bérét a kormány

Megduplázhatja az orvosok bérét a kormány