szerző:
hvg.hu

A támogatásról szóló adatbázis nemrég módosult, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány egymilliárd forinttal többet kapott, mint amennyit fejlesztési programjukra jóváhagytak.

Érdekes adat jelent meg nemrég a Magyal Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által kezelt, tao-támogatásokról szóló adatbázisban: a tavalyi támogatásokat összesítő táblázat szerint a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) egymilliárd forinttal több támogatást kapott, mint amennyit fejlesztési programjukra jóváhagytak – írja a G7. Ilyesmire a lap szerint korábban még nem volt példa, a jogszabályi előírások szerint ugyanis ilyen nem fordulhatott volna elő.

Az ide vonatkozó jogszabályok ugyanis kimondják, hogy mindenki csak annyi adóforintot zsebelhet be, amennyit jóváhagyott neki az MLSZ, vagy nagyobb összeg esetén az Emmi. A tao-támogatás lényege, hogy a cégek társasági nyereségadójukat nem a költségvetésbe, hanem egy számukra szimpatikus sportklubnak vagy kulturális szervezetnek fizetik be, de mindenki csak annyi pénzt kaphat, amennyit megítélnek neki.

Tavaly óta viszont lehetőség van a támogatás összegének utólagos növelésére, de az MLSZ-nek vagy az Emminek azt is jóvá kell hagynia. A támogatás emelése akár évekre visszamenőleg is kérhető, és a G7 szerint ez történhetett a FUNA-nál is. Az adatbázisban viszont nem látszik, hogy bármelyik évben módosították volna az összeget, de erre több magyarázat is lehet:

  • az aktuális számok csak a 2015/2016-os szezontól hozzáférhetőek, az ez előtti időszak adatai nincsenek fenn a szövetség honlapján, vagyis elképzelhető, hogy a Felcsútnak a tao-rendszer 2011-es bevezetése és a 2015/2016-os szezon közötti valamelyik idényre ítéltek meg többlettámogatást,
  • de az is előfordulhat, hogy nem frissítették a korábbi adatokat.

A támogatás növelésével már másodszor módosul a FUNA bezsebelt támogatásának összege: tavaly év végén ugyanis az alapítvány neve mellett „csak” 2,3 milliárdnyi támogatás szerepelt, ám néhány nappal később ez közel 5,4 milliárdra módosult vélhetően azért, mert a programot két ütemben hagyták jóvá. A Felcsút már így is bőven rekorder lett volna, de mivel további egymilliárddal nőtt az összeg, így már 6,3 milliárdnál tart a FUNA.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyik oldalon az alábecsült nők, a másikon az öntelt férfiak

Egyik oldalon az alábecsült nők, a másikon az öntelt férfiak

Novák Katalin: összefogással még több koraszülöttből lehet egészséges felnőtt

Novák Katalin: összefogással még több koraszülöttből lehet egészséges felnőtt

Az összeomlás forgatókönyvei: melyiktől kell igazán félnünk?

Az összeomlás forgatókönyvei: melyiktől kell igazán félnünk?

Gyurcsány pénzt kér a tűzeset után - az MSZP befogadja a hajléktalanná vált DK-sokat

Gyurcsány pénzt kér a tűzeset után - az MSZP befogadja a hajléktalanná vált DK-sokat

Hosszú Katinka Szingapúrban: vegyesen első, összetettben második

Hosszú Katinka Szingapúrban: vegyesen első, összetettben második

Gruevszki után újabb migráns akart bejönni Magyarországra Szerbia felől

Gruevszki után újabb migráns akart bejönni Magyarországra Szerbia felől