szerző:
hvg.hu

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal legfrissebb, szeptember végi állapotra vonatkozó statisztika szerint a harmadik negyedév végéig 150 százalékkal több külföldi érkezett Magyarországra munkavállalás céljából, mint egy éve.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal legfrissebb, szeptember végi állapotra vonatkozó statisztika szerint a harmadik negyedév végéig 150 százalékkal több külföldi érkezett Magyarországra munkavállalás céljából, mint egy évvel ezelőtt.

A tartózkodási célokat tekintve szinte minden kategóriában szignifikáns növekedés figyelhető meg, a legnagyobb mértékben azonban azok száma emelkedett, akik munkavállalási, jövedelemszerzési céllal akartak Magyarországon tartózkodni, ők tették ki az érkezők több mint felét – derül ki a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal legfrissebb, szeptember végi állapotra vonatkozó statisztikájában, melyet az Mfor szúrt ki.

Szeptember végéig összesen 83 611-en folyamodtak valamilyen céllal tartózkodási engedélyért a hivatalnál, míg 2017 azonos időszakában ez a szám 61 588, 2016-ban pedig 40 623 volt.

Munkavállalási céllal 2018 szeptember végén számuk 44 617 fő érkezett szemben az egy évvel ezelőtt 17 945, valamint a 2016-os 10 301 fővel szemben – azaz vagyis  148 százalékkal több külföldi akart Magyarországon dolgozni.

A hazai munkaerőhiány enyhítésére a kormány külön programot indított; a 2017-es költségvetési zárszámadásból viszont kiderült, hogy 5000 ukrán állampolgár kapott munkavállalási engedélyt, és ebből 4600 fő már legalább egy hónapot meghaladó munkaviszony keretében dolgozik. Az ukrajnai kampányra 450 milliót szánt a kabinet, melyet el is költöttek.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája

Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája

Szörnyen rossz véleménnyel vannak a magyarok az oktatásról és a tanári fizetésekről

Szörnyen rossz véleménnyel vannak a magyarok az oktatásról és a tanári fizetésekről

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja

Ennyit a rabszolgatörvényről: 40 éves kor után csak heti 3 napot kellene dolgoznunk

Ennyit a rabszolgatörvényről: 40 éves kor után csak heti 3 napot kellene dolgoznunk

Kirakta edzőjét a Puskás Akadémia

Kirakta edzőjét a Puskás Akadémia