szerző:
Nagy Erzsébet

Válasz Mendrey Lászlónak.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének korábbi elnöke egy cikkben azt kifogásolta, hogy a PDSZ távozott a Liga szakszervezeti szövetségből:

„... és nem is kell hozzá a Fidesz"

A szakszervezetek ügyesen szétverik önmagukat.

Fájdalmas, de egyben szükséges lépés volt a Ligából való távozás, tudniillik ennek az új, és kezdeti éveiben példásan működő, demokratikus konföderációnak alapítója volt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A LIGA később vállalhatatlan irányba mozdult. Mészáros Melinda megválasztásával sem változott az a számunkra elfogadhatatlan gyakorlat, amelyet úgy lehet összefoglalni, hogy a „farok csóválja a kutyát”. A konföderációnak és vezetőjének ugyanis nem az a dolga, hogy megszabja egy tagszakszervezet irányát, hanem, hogy képviselje az ernyőszervezetbe tartozókat, koordinálja, a közös akciókat, segítse a működést, erősítse fel a tagszakszervezetek hangját. Ez olyannyira nem történt meg, hogy mikor a Parlament elé szerveztünk egy demonstrációt a gyors ütemben elfogadott Alaptörvény-módosítás és a "Stop Soros" ellen, a Ligától, nemhogy támogatást, de még csak választ se kaptunk kezdeményezésünkre. De a számunkra fontos közalkalmazotti törvény-módosítás is elment mellettük, a petíciónkról tudomást sem vettek.

A Liga elnöke azt vetette szemünkre, hogy nem jeleztük feléjük problémáinkat, ugyanakkor megjegyezte - még azután is, hogy Mendrey Lászlót négy megye és az Országos Választmány kezdeményezésére a PDSZ áprilisi kongresszusa visszahívta tisztségéből -, hogy Mendrey Liga-elnökségi munkájával elégedettek, és nem javasolják a LIGA-Tanácsnak visszahívását. Nem hívták vissza annak ellenére sem, hogy éppen Mendrey dolga lett volna, hogy a PDSZ, és általában a közalkalmazottak érdekeit a LIGÁ-ban megjelenítse. Mendrey utóbbi nyilatkozatai azt mutatják, hogy még mindig nem hajlandó tudomásul venni, hogy korábbi szervezete megvonta tőle a bizalmat. A PDSZ volt elnökének szakszervezetről alkotott sommás ítéletei és politikai sugalmazásai mögött személyes sértettsége a mozgatórugó.

A LIGA jelentős állami támogatást kap. Emellett évi 1,5 millió forintot meghaladó tagdíjat is fizetett a konföderáció kasszájába a PDSZ. A markánsnak egyáltalán nem mondható, bennünket semmilyen szinten nem képviselő konföderációhoz tartozás jó ideje felmerülő kérdés volt, olyannyira, hogy ez kiemelt témaként szerepelt a kongresszusi küldöttekkel tartott többnapos nyári PDSZ-képzésen is. Ezen a 2018 áprilisától már csak saját magát képviselő volt PDSZ-elnök nem vett részt. Értjük, hogy egzisztenciálisan kellemetlenül érintette a PDSZ kilépése a Ligából, mivel a LIGA alapszabálya szerint emiatt a továbbiakban már nem lehet a Liga elnökségének tagja, amely tisztségért havi díjazás illette meg.

A  PDSZ-nek nem kell ahhoz formálisan konföderációhoz tartoznia, hogy bármely, változásban érdekelt szakszervezettel összefogjon, és képviselje a korábbi időszakhoz képest lényegesen markánsabban, jogi és szakmai tekintetben egyaránt kompetens nyilatkozatokkal és akciókkal az ágazatban dolgozókat.

 

A szerző a PDSZ Országos Választmányának tagja

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről

100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről

Videó: hatalmas füsttel lett „öngyilkos” egy Mazda motorja a Soroksári úton

Videó: hatalmas füsttel lett „öngyilkos” egy Mazda motorja a Soroksári úton

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Eltűnt az új Premier League-játékos repülőgépe

Eltűnt az új Premier League-játékos repülőgépe

Hiába a tb-támogatás, egyre többet költünk gyógyszerekre

Hiába a tb-támogatás, egyre többet költünk gyógyszerekre