szerző:
Mendrey László

A szakszervezetek ügyesen szétverik önmagukat.

Rájár a rúd a munkavállalói érdekképviseletekre. Nem elég, hogy a kormány látszategyeztetésekkel tudja le törvény által előírt egyeztetési kötelezettségét, tagságuk sem növekszik látványosan (ha egyáltalán). Az utóbbi időben mozgósító erejük sem olyan, hogy az bármilyen szempontból megfontolásra, meghátrálásra kényszerítené a döntéshozókat. Jó példa erre a november elején megtartott ún. cafeteria-tüntetés. Ennek a juttatásnak elvétele mind a munkáltatónak (aki adja), mind a munkavállalónak (aki kapja) hátrányos következményeket jelent, hiszen ezek mindkét félnek kedvező feltételekkel voltak adhatók. A kormány szándéka szerint ezeket a jövőben bérként kell kifizetni, ami többletkiadást jelent a munkavállalónak, s csökkentett juttatást biztosít a dolgozóknak. Aki jól jár, az – természetesen – a kormány és a költségvetés.  A tüntetés hatására a kormány, cinikusan, a továbbra is adómentesen adható sportbelépők rendszerét kínálja, ami már túl van azon, amit arcpirítónak nevezhetünk.

A krónikus munkaerőhiány ellenére sem mutatkozik belátás a kormányzati oldalon, erről tanúskodik Szatmáry és Kósa képviselők önálló beadványa (így elkerülhető a kötelező egyeztetés), mely lehetővé tenné, hogy az évi túlórák számát akár négyszázra feltornázzák, ezek elszámolási idejét ugyanakkor pedig három évre tolnák ki. Hab a tortán a kormányzati magyarázkodás, miszerint a német multik örülnek a módosító javaslatnak (Szíjjártó Péter), illetve Kósa úr kijelentése, mely szerint a dolgozók szeretnének többet dolgozni, javaslatuk nyomán erősödnének érdekérvényesítő pozícióik… Rég nem tapasztaltuk ilyen arrogáns, pökhendi lenézését a szakszervezeteknek, a munkavállalóknak, s végső soron a választóknak. Annak érdekében, hogy mindezt gond nélkül megtehessék, alaposan megágyaztak a sztrájktörvénynek és a munka törvénykönyvének korábbi átalakításaival, s akkor még nem esett szó a gyülekezési törvény által felállított rendkívül korlátozó rendelkezéseiről.

Ez az „eljárásrend” jellemző mind a versenyszféra, mind pedig a közszféra esetében. Elég, ha felidézzük, mi a helyzet az egészségügyben, a köz és felsőoktatásban, a rendészeti és honvédelmi dolgozók körében, a vasútnál, a BKK-nál, a közalkalmazottaknál és a köztisztviselőknél. A felsorolás véletlenszerű, s távolról sem felel meg a teljesség igényének.

Ebben a rendkívüli kockázatokat rejtő helyzetben minden eddiginél nagyobb szükség van a szakszervezetek, szakszervezeti konföderációk összefogására. A szövetségi palettán egymással szemben álló, de minimum egymással rivalizáló nagy konföderációk vezetői érzékelni vélik a fenyegető veszélyt. Az utóbbi időben elkezdődő óvatos közeledés, egymás törekvéseinek támogatása, horribile dictu a szakszervezeti szolidaritás ébredésének első jeleit mutathatják.

Éppen most találta jónak egy – magát a nevében is demokratikusnak nevező – szakszervezet, hogy kilép abból a konföderációból, melynek 30 évvel ezelőtti létrejötte az ő kezdeményezésük következménye (is). A kilépési aktus magyarázataként először a szolgáltatások nem megfelelő színvonalát, kezdeményezéseik figyelmen kívül hagyását jelölték meg. Ma már inkább a szakszervezeti mozgalom egységét féltik, mondván, hogy a túl sok konföderáció (6) csökkenti az érdekérvényesítés hatékonyságát. Azzal most ne foglalkozzunk, hogy az indokként felhozott magyarázatok valóságtartalma egy százas skálán hol helyezkedik el, s azzal se, hogy a kilépésről döntő kongresszuson alig két tucatnyi küldött értett egyet az előterjesztő javaslatával, s azzal se törődjünk (sic), hogy ez mennyiben demokratikus, s miként szolgálja a szakszervezet tagságának érdekeit.

Ennek az évnek az elején felmerült annak lehetősége – Botka László után szabadon – hogy a kormánypárti érdekek képviselete megjelent/megjelenhetett a szakszervezeti mozgalomban is. Elképesztő felháborodás söpört végig – leginkább a mostani kilépést levezénylők között – visszautasítva még a feltételezését is annak – bárminemű – valóságtartalmát illetően. Mindannyian tudjuk, hogy száz szónál többet ér egy tett.

Nos, ez megtörtént.

Igazából nincs is szükség a Fidesz direkt beavatkozására. A szakszervezet – a politikai pártok mintájára – magát teszi tönkre, a kormányzati képviselők pedig nyugodtan hátradőlve, a kávé mellé bátran kérnek még egy (két) konyakot…

A rendszer működik.

… és nem is kell hozzá a Fidesz…

 

A szerző a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének volt elnöke.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Másodfokon hat év börtönt kapott a legsúlyosabb kamupárt elnöke

Másodfokon hat év börtönt kapott a legsúlyosabb kamupárt elnöke

Megjelent a játék, amelyik a Fortnite-nál is népszerűbb lehet

Megjelent a játék, amelyik a Fortnite-nál is népszerűbb lehet

Adventi irodalmi naptár - december 13.

Adventi irodalmi naptár - december 13.

Ilyen még nem volt – egy nő irányítja az Air France légitársaságot

Ilyen még nem volt – egy nő irányítja az Air France légitársaságot

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak

Nyomoznak Trump beiktatási ünnepségének költségei miatt, mert visszaélés történhetett

Nyomoznak Trump beiktatási ünnepségének költségei miatt, mert visszaélés történhetett