szerző:
MTI

A gondok azt jelezhetik, hogy a kínai államnak további intézkedéseket kell tennie a gazdaság élénkítésére.

Meredeken lassult Kína exportjának és importjának növekedése novemberben, híven tükrözve a hazai és a külföldi kereslet lanyhulását, ami azt jelezheti, hogy a kínai hatóságnak további intézkedéseket kell tenniük a gazdaság élénkítésére.

A kínai vámszolgálat szombaton közzétett adatai szerint az export dollárban számolt értéke éves összehasonlításban 5,4 százalékkal, az importé pedig 3,0 százalékkal nőtt novemberben. Ennél gyengébb ütemet a kivitel esetében márciusban mértek legutóbb, a behozatalnál pedig 2016 októberében.

Elemzők az export 10 százalékos növekedését várták novemberre az előző havi 15,6 százalékos emelkedés után, az import esetében pedig 14,5 százalékra számítottak az októberi 21,4 százalék után.

A kínai külkereskedelmi mérleg 44,47 milliárd dolláros többlettel zárt novemberben, míg elemzők 34 milliárd dollárra számítottak az októberi 34,02 milliárdos szufficit után.

A politikailag is különösen kényes amerikai relációban Kína exporttöbblete rekordnagyságú, 35,5 milliárd dollár volt, jelentősen emelkedett az októberben elért 31,78 milliárd dollárhoz képest. Az Egyesült Államokba irányuló export értéke novemberben 12,9 százalékkal 46,2 milliárd dollárra nőtt, gyengült az ütem az októberi 13,3 százalékhoz képest. Az import bővülésének mértéke 8,5 százalékról 5 százalékra mérséklődött, értéke 10,7 milliárd dollárt tett ki novemberben.

A novemberi külkereskedelmi adatok újabb jelzést küldtek arról, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának növekedési üteme tovább lassult. A kínai gazdaság a pénzügyi világválság, 2009 első negyedéve óta az idei harmadik negyedévben nőtt a legkisebb mértékben, a bruttó hazai termék (GDP) éves összevetésben 6,5 százalékkal bővült július-szeptemberben, az első és második negyedévben mért 6,8-6,8 százalék után.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben

Nem tud megszabadulni a Michelin-csillagtól egy francia séf

Nem tud megszabadulni a Michelin-csillagtól egy francia séf

Nyomtatni fogják a svájci gárdisták sisakját

Nyomtatni fogják a svájci gárdisták sisakját

Egy rasszista kampány nem tesz jót a karriernek

Egy rasszista kampány nem tesz jót a karriernek

Olyan ígéretes A tanár második évada, mint egy oktatási reform

Olyan ígéretes A tanár második évada, mint egy oktatási reform