szerző:
hvg.hu

A brit parlament akár dönthet úgy is, hogy visszavonja a kilépési szándékot – mondta ki a bíróság.

Döntést hozott az Európai Unió Bírósága a Brexittel kapcsolatban, amelyben kimondták, Nagy-Britannia szabadon visszavonhatja kilépési szándékát az Európai Unióból.

Nagy-Britanniában 2016-ban tartottak népszavazást az EU-ból kilépésről, ami után 2017 márciusában jelezte a brit miniszterelnök a kilépési szándékát az Európai Tanácsnál. Európai parlamenti, valamint brit és skót parlamenti képviselők ezután 2017 végén fordultak az EU Bíróságához azzal a kérdéssel, hogy a kilépési szándék jelzése visszavonható-e még Nagy-Britannia részéről.

Az EU Bírósága végül hétfőn kimondta, hogy

ha egy tagállam jelezte is a kilépési szándékát, az egyoldalúan visszavonható a részéről.

Ez a lehetőség mindaddig nyitva áll a tagállam előtt, amíg a kilépési megállapodás nem lépett hatályba, vagy ha ilyen nem születik, akkor a kilépési szándék jelzésétől számított két éven belül, ugyanis a két év letelte után automatikusan életbe lép a – megállapodás nélküli – kilépés.

A bíróság azt is kimondta, hogy a szándék visszavonásáról demokratikus folyamat során kell dönteni a tagállami alkotmányos szabályoknak megfelelően, majd írásban kommunikálni ezt az Európai Tanácsnak. Ebben az esetben az adott tagállam továbbra is tagállam maradna a korábbi feltételek szerint.

Az EU Bírósága ezzel rövidre zárta azt a vitát, amely arról szólt, hogy a kilépési szándék visszavonásához szükség van-e a többi tagállam beleegyezésére is, egyes jogászok ugyanis emellett érveltek.

A döntést az EU Bírósága gyorsított eljárásban hozta meg, ez ugyanis azért is fontos, mert így a brit alsóház jobban tisztában lehet a döntési lehetőségeivel a kedd esti szavazás előtt. Az EU Bírósága szerint a brit parlament előtt így összesen három lehetőség áll: megszavazhatják az EU és Nagy-Britannia közötti kilépési megállapodást, dönthetnek a megállapodás nélküli kilépés mellett is, de akár vissza is vonhatják Nagy-Britannia kilépési szándékát.

A Brexit-megállapodást november végén hozták tető alá, az uniós vezetők pedig meg is szavazták azt. A brit parlament kedden este szavaz a megállapodásról, és bár sajtóhírek szerint felmerült annak elhalasztása, a kormány cáfolta azt. Egyes hírek szerint viszont a parlamentben nincs meg a Brexit-megállapodás megszavazásához szükséges többség.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

Mit jelent, ha az ön e-mail-címe is rajta van ezen a vészjósló listán?

Mit jelent, ha az ön e-mail-címe is rajta van ezen a vészjósló listán?

Andy Vajna: Ez a film a szüleimnek lesz dedikálva – Nagyítás-galéria a Szabadság, szerelem forgatásáról

Andy Vajna: Ez a film a szüleimnek lesz dedikálva – Nagyítás-galéria a Szabadság, szerelem forgatásáról

Görkorit csináltak ebből a mobilból, hogy teszteljék, mennyire törésálló  – videó

Görkorit csináltak ebből a mobilból, hogy teszteljék, mennyire törésálló – videó

Most rögtön elszégyellheti magát mindenki, aki beszólt Vajna Tímeának

Most rögtön elszégyellheti magát mindenki, aki beszólt Vajna Tímeának

Zuhanni kezdtek az Est Média részvényei Andy Vajna halálának hírére

Zuhanni kezdtek az Est Média részvényei Andy Vajna halálának hírére