szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tűzifával fűtők márciusban beígért rezsicsökkentésének ügye még mindig húzódik, és mivel külön kellett kérni, több mint 200 ezer háztartás valószínűleg le is maradt róla.

Többször korábban írtunk arról, hogy míg a gázzal vagy távhővel fűtők automatikusan megkapták a még a választások előtt, márciusban beígért rendkívüli 12 ezer forintos rezsicsökkentést, addig a fával vagy szénnel tüzelők nem részesültek a támogatásban. Márciusban még csak annyit közölt a kabinet, hogy dolgoznak a problémán, később arról volt szó, hogy csak a rászoruló családok kapják meg a támogatást, végül pedig az a megoldás született, hogy a mások számára automatikus rezsicsökkentést a fával fűtőknek külön kellett kérnie idén október 15-ig.

A kormány legutóbbi határozata szerint aki ezt kérte, az december 15-ig átveheti a tűzifáját, de a szállítást saját forrásból kell megoldani. Ekkor az is kiderült, hogy mindössze 372 120 háztartás kérte a támogatást, holott a KSH korábbi adatai szerint mintegy 600 ezer fával fűtő háztartás van az országban.

A 24.hu most azt írja, megkeresték a Belügyminisztériumot, hogy van-e esetleg póthatáridő, mi van azokkal, akik valamilyen okból lemaradtak a kérvényezésről, de a BM azt közölte velük, hogy

nincs lehetőség központi kompenzációra, aki lecsúszott a határidőről, az semmit sem tehet.

A túlbonyolított rendszer igazságtalanságát korábban bírálta Székely László ombudsman is, aki aggályosnak tartotta, hogy a szilárd tüzelőannyaggal fűtőket hátrányosan megkülönböztették a rezsicsökkentés kivitelezésekor.

A lapnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke azt mondta, kezdeményezték a kormánynál, hogy a tűzifa-támogatást készpénzben adják az érintetteknek, de ezt elutasították azzal az indokkal, hogy a gáz- vagy távfűtést használók is természetben kapták meg a segítséget.

Hozzátette, a kormány részéről az is elhangzott, szeretnék, ha a fűtéstámogatást valóban a fűtési kiadások enyhítésére használnák, arra az érvre viszont nem voltak vevők, hogy a többség a 12 ezer forintos jóváírás összegét a következő hónapban nem fizette be, így tulajdonképpen bármi másra elkölthető pénzt kaptak. A TÖOSZ elnöke szerint a szociálisan rászorulók kérhetnek segítséget az önkormányzattól, de az elúszott rezsicsökkentés kompenzációja nem az önkormányzatok feladata.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy percen múlt, hogy megússzák a karantént egy Nizzából Oslóba tartó repülőgép utasai

Egy percen múlt, hogy megússzák a karantént egy Nizzából Oslóba tartó repülőgép utasai

Egy nap alatt elkapták az érdi férfit megölő gyanúsítottakat

Egy nap alatt elkapták az érdi férfit megölő gyanúsítottakat

Egy órán át lógott ki a gólya fejjel lefelé a fészkéből

Egy órán át lógott ki a gólya fejjel lefelé a fészkéből