szerző:
hvg.hu

A tűzifával fűtők márciusban beígért rezsicsökkentésének ügye még mindig húzódik, és mivel külön kellett kérni, több mint 200 ezer háztartás valószínűleg le is maradt róla.

Többször korábban írtunk arról, hogy míg a gázzal vagy távhővel fűtők automatikusan megkapták a még a választások előtt, márciusban beígért rendkívüli 12 ezer forintos rezsicsökkentést, addig a fával vagy szénnel tüzelők nem részesültek a támogatásban. Márciusban még csak annyit közölt a kabinet, hogy dolgoznak a problémán, később arról volt szó, hogy csak a rászoruló családok kapják meg a támogatást, végül pedig az a megoldás született, hogy a mások számára automatikus rezsicsökkentést a fával fűtőknek külön kellett kérnie idén október 15-ig.

A kormány legutóbbi határozata szerint aki ezt kérte, az december 15-ig átveheti a tűzifáját, de a szállítást saját forrásból kell megoldani. Ekkor az is kiderült, hogy mindössze 372 120 háztartás kérte a támogatást, holott a KSH korábbi adatai szerint mintegy 600 ezer fával fűtő háztartás van az országban.

A 24.hu most azt írja, megkeresték a Belügyminisztériumot, hogy van-e esetleg póthatáridő, mi van azokkal, akik valamilyen okból lemaradtak a kérvényezésről, de a BM azt közölte velük, hogy

nincs lehetőség központi kompenzációra, aki lecsúszott a határidőről, az semmit sem tehet.

A túlbonyolított rendszer igazságtalanságát korábban bírálta Székely László ombudsman is, aki aggályosnak tartotta, hogy a szilárd tüzelőannyaggal fűtőket hátrányosan megkülönböztették a rezsicsökkentés kivitelezésekor.

A lapnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke azt mondta, kezdeményezték a kormánynál, hogy a tűzifa-támogatást készpénzben adják az érintetteknek, de ezt elutasították azzal az indokkal, hogy a gáz- vagy távfűtést használók is természetben kapták meg a segítséget.

Hozzátette, a kormány részéről az is elhangzott, szeretnék, ha a fűtéstámogatást valóban a fűtési kiadások enyhítésére használnák, arra az érvre viszont nem voltak vevők, hogy a többség a 12 ezer forintos jóváírás összegét a következő hónapban nem fizette be, így tulajdonképpen bármi másra elkölthető pénzt kaptak. A TÖOSZ elnöke szerint a szociálisan rászorulók kérhetnek segítséget az önkormányzattól, de az elúszott rezsicsökkentés kompenzációja nem az önkormányzatok feladata.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Halálos fenyegetést kapott a XV. kerületi polgármester

Halálos fenyegetést kapott a XV. kerületi polgármester

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Újabb génszerkesztett babák születhetnek

Újabb génszerkesztett babák születhetnek

Elege lett, távozott a Honvédkórházból a koraszülött intenzív osztály vezetője

Elege lett, távozott a Honvédkórházból a koraszülött intenzív osztály vezetője

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől