szerző:
Pozsgai Rebeka
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az apróért is lehajolnak, a zánkai tábor 30 milliós buszos szolgáltatását is kormányközeli cég nyerte el. Kerényi Imre elit táborának nyitása viszont csúszik, és a háromhetes turnus 250 ezer forintos díját is levitték 200 ezerre.

Egyetlen ajánlattevőként a Duna Aszfalt nemrégiben kipróbált konzorciumi társa, a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. nyerte el a zánkai gyermektábor víziközmű-infrastruktúrájának felújítását. A június 26-ai Közbeszerzési Értesítőben megjelent, alig 200 milliós megbízás azonban csak aprócska része annak a 26 milliárd forintnak, amit a kormány a jövő év végéig a zánkai és a fonyódligeti üdülőközpont renoválására és bővítésére szán. A szocialista kormányok alatt kis híján privatizálták a pusztulásnak indult, több tízmilliárdos értékű ingatlanokat, de most sem biztatóbbak a kilátások, hogy 2016-ban a Szeged–Csanádi Egyházmegye fennhatósága alá tartozó Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványhoz kerültek az Erzsébet-táborok.

Kétségtelenül impozánsak a számok, amelyeket az Orbán-kormány fel tud mutatni. Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár  elmondása szerint a 4,4 milliárd forintos költségvetési támogatásból az idén 30 ezer gyermek nyaralhat egyhetes turnusokban a két Erzsébet-táborban, hétvégenként pedig most először nemcsak gyerekek, hanem teljes családok előtt is megnyitja kapuit Zánka és Fonyódliget. 2015 óta már a beteg gyerekekre is gondol a táborok fenntartója: a Gyógyító Szent Erzsébet Táborok Zalaszabaron működnek, ahova különleges ellátást igénylő, veleszületett krónikus betegséggel élő, illetve siket és nagyothalló gyerekeket várnak. A zalaszabari tábort történetesen éppen az a Holnapocska Alapítvány indította el, amelynek alapítója a Szabadics Közmű- és Mélyépítő tulajdonosa, Szabadics Zoltán és Szabadicsné Rádi Éva.

Erzsébet-tábor lakói Zánkán
©

Az Erzsébet-táborok történetében tavaly különösen nagy felháborodást váltott ki, amikor kiderült, hogy az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány főtitkára és egyben a táborokat üzemeltető Erzsébet Gyermek- és Ifjúsági Táborok Kft. ügyvezetője, Hornyák Tibor a családjával napi 110 ezer forintért bérelte az ország egyik legdrágább luxusvilláját Zánkán, az üdülőközponttól nem messze. Hornyák egy ideig magyarázkodott ugyan, hogy a saját fizetéséből nyaralt a családjával,  de végül ősszel menesztették az üzemeltető cég éléről. Az alapítvány tisztségviselői azonban továbbra is a Fideszhez közel álló emberek, a főtitkár is Hornyák maradt, mint ahogy a Szeged–Csanádi Egyházmegye püspöke, Rigó László is a kormányfő személyes jó barátja, a felcsúti stadion VIP-páholyának gyakori vendége. Az aggodalmakat csak fokozta, hogy a 26 milliárdos beruházás tervezési és projektmenedzseri munkáit a tavasszal egy olyan ingatlanfejlesztő cég, a DVM Design Kft. nyerte el, amely az elmúlt években feltűnően jó üzleteket kötött az MNB-vel. A kivitelezői közbeszerzéseket csak ez után írják ki, de még egy olyan jelentéktelen tendert is a kormányhoz közel álló cég nyert el, mint a buszos szolgáltatás. A 30 millió forintos megbízás a napokban lett az állami rendezvények kedvenc biztonsági cégcsoportjának, a Valtonnak az egyik tagjáé.

A pénzzel kitömött Erzsébet-táborok azonban önmagukban továbbra sem oldják meg valamennyi rászoruló gyermek nyaraltatását. Közben pedig, a civilekkel szembeni fellépés következményeként, elillannak a források az alternatív üdültetők elől. Magánalapítványi vezetők arról beszéltek a HVG-nek, hogy a túlzott központosítás ebben a kérdésben is több kárral jár, mint haszonnal: pénzt von el a lokális kezdeményezésektől. A korábbiaknál kevesebb gyermeket tudnak ellátni, holott a rászoruló fiatalok száma nem csökken. Pedig az Európai Unió irányelve, az úgynevezett szubszidiaritás is az ellenkezőjét diktálná. Ez azt jelentené, hogy egy adott struktúrában a felsőbb szint nem veheti át azokat a szerepeket, amelyeket egy alacsonyabb szint is képes kielégítő módon betölteni. Márpedig a támogatásra szoruló csemeték megtalálása és felkarolása éppen ilyen feladat. Kivéve persze, ha a lokális kezdeményezés is a Fideszé.

©

A félmilliárdos állami támogatás sem gyorsította fel annyira a bürokráciát és az építkezést, hogy a terveknek megfelelően már az idén megnyílhasson a részben kormánypárti politikusok csemetéinek szánt elit tábor. Kerényi Imre rendező, a magyar kulturális értékek megőrzéséért és fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott még a télen jelentette be nagy lelkesen, hogy egy olyan tábornak a létrehozását álmodta meg, ahol miniszterek, államtitkárok, polgármesterek csemetéi táborozhatnak antik környezetben, pontosabban a balatonalmádi önkormányzat tulajdonában lévő vörösberényi kolostoregyüttesben és magtárban. Bár Lázár János még egy korábbi kormányinfón azt mondta, nem lesz keresztény elit tábor, Kerényi kitartott a terve mellett. A jelenlegi állás szerint a Gizella névre keresztelt ifjúsági tábor csak 2019 nyarán nyitja meg kapuit, de egyes programok már az idén elindulnak. 

A Gizella-táborokba meghívásos alapon lehet majd bekerülni. A foglalkozásokon a római és az Árpád-kori hagyományokat egyaránt bemutatnák a gyerekeknek. Ókori mintára hadiversenyek lesznek, a résztvevők alapfelszerelésébe tartozik majd a római tunika és a fakard, s a tervek szerint a gyerekek karénekeket és színpadi jeleneteket is tanulnak. Kerényiék úgy képzelték el, hogy az elit lurkók fejenként 250 ezer forintért táborozhatnak háromhetes turnusokban, teljes ellátással. Időközben faragtak egy kicsit a költségvetésen, így a szülők jövőre már 200 ezer forintért beírathatják gyermekeiket a táborokba. Az üdültetés összesen 43,78 millió forintba fog kerülni, a szolgáltatások költsége ebből 17 milliót, az étkeztetés 3,5 milliót tesz ki, a táborok tanáraira és kisegítőikre 12 millió forint fog elmenni. Jelenleg pedig, a Vörösberény Program 2018 keretében, már elindultak a művésztáborok és más kulturális rendezvények, amelyek a szervezők szerint a Gizella-tábor előfutárának tekinthetők. A programok között szerepel a junior művésztelep fejenként 100 ezer forintért, a Vörösberényi Festőiskola 60 ezerért,  mindkettő 15-15 fiatallal, valamint táncházakat, régizenei koncerteket és magtárkabarét is rendeznek. Ez utóbbin az Orbán-kormánnyal szimpatizáló Fábry Sándor és a Bagi–Nacsaduó lép fel a nyár folyamán.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Víz alatti étterem nyit Norvégiában

Víz alatti étterem nyit Norvégiában

Eltemették Koós Jánost

Eltemették Koós Jánost

Sebestyén Balázsék buckalakóknak nevezték a lomizókat

Sebestyén Balázsék buckalakóknak nevezték a lomizókat

Kezdjen búcsúzkodni: néhány nap és lelövi az Inboxot a Google

Kezdjen búcsúzkodni: néhány nap és lelövi az Inboxot a Google

Egy napja bejegyzett, MSZP-s tulajdonú kft-től rendelt 35 millióért elemzéseket az MSZP

Egy napja bejegyzett, MSZP-s tulajdonú kft-től rendelt 35 millióért elemzéseket az MSZP

Miért rossz, ha egy szülő túlbuzgó gyereke segítésében?

Miért rossz, ha egy szülő túlbuzgó gyereke segítésében?