Farkas Zoltán
Farkas Zoltán
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

Brazília a labdarúgó-világbajnokság döntőjében legyőzi Németországot – jövendölte a Goldman Sachs a pénzügyi tényezők és a focieredmények gondos elemzése alapján. Ám erre rácáfolva egyikük sem jutott be még a legjobb négy közé sem. A befektetési bank megszavaztatta ügyfélkörét, kialakítva az álomcsapatot, 4-3-3-as hadrendben. Íme: De Gea – Kimmich, Ramos, Hummels, Marcelo – De Bruyne, Kroos, Coutinho – Messi, Ronaldo, Neymar. Közülük tízen gyorsan kipottyantak a versengésből. Betlizett a legjobb szövetségi kapitánynak megválasztott német tréner, Joachim Löw is, az üzletemberek és bankárok 60 százalékának a favoritja. Igaz, a Goldman Sachs előre figyelmeztetett: bár gondosan tanulmányozta a versenysorozat menetének „sztochasztikus természetét”, a labdarúgás kiszámíthatatlan játék.

Nem tudni, mennyire vette figyelembe a sztochasztikus kapcsolatokat a Fidesz korábbi pénztárosa és fő finanszírozója, Simicska Lajos, amikor hadat üzent a főnökének, és nyomdafestéket csak újabban tűrő, g betűs kifejezéssel illette őt. Többször is, hogy legyen idő a két szótagot memorizálni. Csakhogy a jelek szerint ő is elszámolta magát. Most kiszáll, mindenét eladja, átruházza üzlettársára. Vagy nem. Ki tudja. Hiszen a magyarországi köz- és gazdasági életet, a média világát közel negyedszázada fertőző vállalkozó, az egykori első számú oligarcha személye és szándékai körül épp annyi a titok, mint amikor a porondra lépett. Távozásának fejleményeit Fókuszban rovatunk taglalja.

Kalkulációs zavarok az amerikai elnök számításában is felrémlenek, ő kereskedelmi világháborút készül kirobbantani. Mint Világ rovatunk felvillantja, már az első fronton, a kínain súlyos veszteségek érik. De csak Amerikát – amely, mint tudjuk, nála az első –, a családot nem. Ivanka Trump továbbra is vámmentesen importálhatja Kínában gyártott divatkollekcióit.

Melléfogások sorát vonultatja fel a Gazdaság rovat is. A jegybank magabiztos elnöke, Matolcsy György addig-addig ragaszkodott az alacsony alapkamathoz és a monetáris lazításhoz, míg ki nem provokált egy forint elleni támadást. Védelmet az euróövezet jelenthetne, de a csatlakozást a szuverenitás jegyében a magyar kormány elutasítja. Varga Mihály pénzügyminiszter pedig azzal vonta meg a kedvezményes lakásáfa időszakának mérlegét, hogy annak előnyeit nemcsak a megcélzott magyar családok élvezték, hanem a külhoni és belföldi befektetők is. Márpedig Brüsszel erre nem ad adókedvezményt.

A rendőrség, a titkosszolgálatok és a maffiózók bizalmas kapcsolatát tárja fel Szellem rovatunk, visszatekintve a két évtizeddel ezelőtti, Aranykéz utcai robbantásra. Az idő tájt a bűnözők egymásra licitálva mártották be ellenfeleiket, miközben üldözőik is egymással rivalizáltak. Bár egy éjszakai portásból lett milliárdos olajvállalkozó, Portik Tamás személyében megvan a főbűnös, megannyi szál mindmáig elvarratlan.

Magyarországon eluralkodott a paranoia – jellemzi második otthonát a BBC tudósítója, Nick Thorpe, aki népes családjával harminc éve Budapesten él. Róla készült portrénkban megállapítja: ismét a „vagy velünk, vagy ellenünk” gondolkodás érvényesül, mint a Rákosi-korszakban. Majd hozzáfűzi: „Sokáig nagyon boldog voltam itt mint újságíró. De nagyon nehéz olyan országban élni, ahol növekvőben van az idegengyűlölet.”

Márpedig annak semmi nyoma, hogy akik ezt izzítják, szítják és naponta táplálják, belátnák tévedésüket. Sőt a menekültek befogadásának elutasításában Orbán Viktornak Európa-szerte egyre több pártfogója van – derül ki Magyarország rovatunkból. Ám az uszításban ők sem partnerek.

FARKAS ZOLTÁN

szerkesztő

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zsoldosból süteményárus, néhol már virágzik az üzlet a szíriai romokon

Zsoldosból süteményárus, néhol már virágzik az üzlet a szíriai romokon

Már idén lehet jelentkezni a kibővített csokra

Már idén lehet jelentkezni a kibővített csokra

Eltiltottak egy játékvezetőt, mert érme helyett kő-papír-ollóval döntötte el, melyik fél kezdjen

Eltiltottak egy játékvezetőt, mert érme helyett kő-papír-ollóval döntötte el, melyik fél kezdjen

20 év börtönt kapott a Call of Duty-játékos, mert megöltek miatta egy embert

20 év börtönt kapott a Call of Duty-játékos, mert megöltek miatta egy embert

A Nemzeti alaptanterv bevezetésének elhalasztását javasolja az MTA

A Nemzeti alaptanterv bevezetésének elhalasztását javasolja az MTA

Depressziót okoz az elhízás a nőknél

Depressziót okoz az elhízás a nőknél