szerző:
hvg.hu

Négyszázezer forintot és titoktartási szerződést kér az MLSZ, hogy elárulja, mire költik a közpénzt.

Tovább titkolózik a Magyar Labdarúgó-szövetség a tao-pénzekről – írta meg az Átlátszó. A Transparency International Magyarország még 2016-ban kérte ki az adatokat, melyik cégek mennyi tao-támogatást adtak a csapatoknak, és azok mire költötték ezeket a pénzeket.

A szövetség adótitokra és a személyes adatok védelmére hivatkozva megtagadta a választ, ezért a Transparency pert indított. A Kúria tavaly mondta végül ki: közpénzről van szó, kötelező kiadni az adatokat. Csakhogy az MLSZ ennek ellenére sem hajlandó nyilvánosságra hozni azokat.

Az is nehezíti az ügymenetet, hogy 400 ezer forintot kér a szövetség a papírokért. De ha kiadnák az adatokat, azzal sem érnének sokat: az MLSZ azt akarja, hogy a Transparency írjon alá egy titoktartási nyilatkozatot. Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója azt mondta: a támogatási szerződés azt tartalmazza, hogy melyik cég adományozott, mennyi pénzt, melyik sportszervezetnek, ez viszont a Kúria szerint is közérdekű adat, vagyis nincs mit titkolni rajta.

Az MLSZ közleményében azt írja, 2010 óta minden jogszabályi kötelezettségen alapuló adatot nyilvánosságra hoznak honlapjukon, mind a TAO-programmal, mind egyéb tevékenységével kapcsolatosan. Szerintük ugyanakkor ezen felül is előfordulnak megkeresések, amikor polgári peres ügyben, vagy újságírói érdeklődésre további adatokat igényelnek az MLSZ-től. Ezekben az esetekben a szövetség állítása szerint minden esetben kiadja az igényelt közérdekű adatot, és ennek közérdekű tartalma minden korlátozás nélkül nyilvánosságra hozható,

azonban az elmúlt időszakban előfordult, hogy egy-egy orgánum az adatok közlése során nem tartotta be a rá is vonatkozó jogszabályokat, és például személyiségi jogokat sértett a dokumentumok megjelentetése kapcsán. E felelőtlen viselkedés miatt kénytelen az adatgazda nyilatkozatban felhívni a jövőbeni közzétevő figyelmét a vonatkozó jogszabályi megfelelésre, azaz arra, hogy ne hozzon napvilágra jogszabályban tiltott személyes adatokat

- írják, hozzátéve: az ismegfelel a jogszabályoknak, hogy "az egyidejűleg több igénylő számára, jelentős emberi munkaráfordítást és anyagot igénylő teljesítés, nem ritkán több száz vagy sokezer oldalas dokumentum együttes kiadása kapcsán az MLSZ, az adatok kikereséséért, feldolgozásáért és átadásáért az indokolt/méltányos költséget (jelenleg oldalanként 10 forint díjat) számol fel".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szóbeli feleltetés: biztos, hogy ez jó értékelési forma?

Szóbeli feleltetés: biztos, hogy ez jó értékelési forma?

Bencsik András szerint az O1G azt jelenti, hogy Orbán egy géniusz

Bencsik András szerint az O1G azt jelenti, hogy Orbán egy géniusz

Budapesten hajtott végre kényszerleszállást egy utasszállító, mert az egyik utas rosszul lett

Budapesten hajtott végre kényszerleszállást egy utasszállító, mert az egyik utas rosszul lett

Több tucat település vált elérhetetlenné Ausztriában a havazás miatt

Több tucat település vált elérhetetlenné Ausztriában a havazás miatt

A szobor, amely gyógyítja a nőket

A szobor, amely gyógyítja a nőket

A teniszszövetség azért még próbálkozik Fucsovics és Babos bevonásával a válogatottba

A teniszszövetség azért még próbálkozik Fucsovics és Babos bevonásával a válogatottba