szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közel 900 ezer dolgozó fizetését kellett növelni a minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatt a vállalatoknál, 200 ezernél is többekét az állami szférában. Más kérdés, hogy ebből mennyi a trükközés a bérekkel.

Összesen 879 ezer munkavállaló bérét kellett növelni tavaly a vállalati szférában a minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatt – írta a Portfolio. A portál a Pénzügyminisztérium egy becslését szerezte meg, e szerint 443 ezer dolgozót érintett a minimálbér emelése, 436 ezret pedig a bérminimum növelése.

Ez nem azt jelenti, hogy ennyien lennének minimálbérre bejelentve. Ide tartoznak ugyanis azok is, akik nem minimálbért vagy bérminimumot kapnak, de meg kellett emelni a fizetésüket azért, hogy az új minimálbér fölött keressenek továbbra is. A PM csak a vállalati szférát vizsgálta – a szakértők szerint az állami szektorban további 230-250 ezer ember lehet, akit érint az emelés. Nem vizsgálták a nagyjából egymillió önálló vállalkozót sem, a körülbelül 150 ezer közmunkás pedig csak álmodhat arról, hogy minimálbért keressen.

A mezőgazdaságban foglalkoztatottak közel felét, egész pontosan 48 százalékát érinti a béremelés. A vendéglátásban közel kétharmados azok aránya, akik minimálbért vagy bérminimumot keresnek, az építőipari vállalatoknál pedig a munkavállalók 51 százaléka kapja a legkisebb bért. Legalábbis papíron: azzal nem tud mit kezdeni az elemzés, hogy a számok mennyire a feketefoglalkoztatást mutatják, és mennyire a valóban alacsony béreket. Azt mindenesetre többször is megemlítik, hogy olyan szakmákban sok a minimálbérre bejelentett ember most is, ahol hagyományosan gyakori a fekete munka.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
24.hu: Beismerte bűnösségét a Mester utcánál késelő férfi

24.hu: Beismerte bűnösségét a Mester utcánál késelő férfi

Eltiltotta a tanítástól örökre a bíróság a szexuális zaklatással vádolt tanárt

Eltiltotta a tanítástól örökre a bíróság a szexuális zaklatással vádolt tanárt

Rekordösszegű adomány gyűlt össze társadalmi ügyekre 2020-ban

Rekordösszegű adomány gyűlt össze társadalmi ügyekre 2020-ban