szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy magyar autóipari cégnél dolgozó fiatalembernek a főnöke azt mondta, válasszon, dolgozik vagy esküvőre megy.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

A Népszava írta meg, hogy sokkal több, háromszor annyi jogsértés történt tavaly a túlóráztatásokkal kapcsolatban, mint azelőtt. A lap példákat is hoz, mint írják, egy nyugat-dunántúli autóipari beszállító cégnél dolgozó fiatalembernek még

saját legénybúcsúja vagy esküvője helyett is túlóráznia kellett volna,

ugyanis hiába kért szabadnapot főnökétől, nem kapott, pedig időben jelezte, szüksége volna rá. A férfi végül betegszabadságra íratta ki magát.

[A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket]

A lapnak nyilatkozó László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke szerint dolgozóknak joguk volna visszautasítani a túlórát, ha az aránytalan sérelemmel jár magánéletükre nézve. Az alelnök szerint gyakori tapasztalat, hogy a feletteseik elvárásait teljesíteni igyekvő, rosszul kiválasztott középvezetők sokszor még munkaerőhiány idején is kirúgással fenyegetőznek, ha valaki visszautasítja a túlórát.

László Zoltán szerint most is van olyan üzemvezető, aki hatalmát fitogtatva azzal fenyegeti beosztottjait, bevezeti a 400 órás túlórakeretet, holott a munkáltatónak nincs is ilyen szándéka.

A lap emlékeztet, eddig csak azok a cégek – például a Spar vagy a MediaMarkt – álltak ki a nyilvánosság elé, amelyek nem kívánnak élni a lehetőséggel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálos vasúti baleset történt Borsod megyében

Halálos vasúti baleset történt Borsod megyében

Mindenkinek van, de kevesen tudják, mire jó

Mindenkinek van, de kevesen tudják, mire jó

Már több mint ötmillió fertőzött van az Egyesült Államokban

Már több mint ötmillió fertőzött van az Egyesült Államokban