szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Arról is beszélt, hogy egy tapodtat sem enged a GMO-mentességből.

A magyar élelmiszeripar újabb mérföldkövének nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a Viresol Kft. hétfőn átadott visontai búzakeményítő üzemét, ahonnan egy búzás szoborról készült fotót is posztolt.

"Jó, ha nem csak számokból tudom, de láthatom is, ahogy épül Magyarország" – mondta Orbán a beszédében, amelyben megemlítette azt is, hogy a visontai üzem évi 250 ezer tonna magyarországi GMO-mentes búzát fog feldolgozni világszínvonalú, környezetbarát technológiával, hulladékmentesen. "Ezzel a mennyiséggel, egy jó termésű évben, a gyár a kivitelre szánt magyar búza egytizedét dolgozhatja fel" – tette hozzá, célul tűzve, hogy minél kevesebb búza hagyja el alapanyagként Magyarországot.

Orbán azt is közölte, hogy Magyarország "egy tapodtat sem enged" a GMO-mentességből, a magyarok ugyanis úgy döntöttek, nem akarnak génmódosított élelmiszereket látni a boltok polcain, amire a visontai gyár garanciát jelent. Azt is kiemelte, hogy az átadott búzafeldolgozó nagy mennyiségben képes gluténmentes búzakeményítőt előállítani, amivel sokak életét megkönnyíti.

Arról is beszélt, hogy sok ilyen bátor és vállalkozószellemű cégre van szükség, és hogy a cél az, hogy a legfejlettebb megoldások hazai földön alakuljanak ki, hogy "azután ezeket az új technológiákat mi magunk alkalmazzuk". A cég többségi tulajdonosa egyébként Mészáros Lőrinc cége, az Opus Nyrt.

A visontai beruházáshoz biztosított 6,2 milliárd forintos kormányzati támogatással kapcsolatban Orbán Viktor megjegyezte: "adnánk az ország más városaiba és más falvaiba is, ha lenne több terv és több vállalkozószellem". Szerinte ugyanis 

a magyar gazdaság fejlesztésének korlátját nem a pénzhiány, hanem az életképes, nagyvonalú, nemzetközileg is versenyképes tervek és a vállalkozószellem hiánya jelenti. 

A tulajdonosok képviseletében Mészáros Lőrinc az avatáson a határidőre elkészült gyárat, amely Magyarország egyetlen és Közép-Európa legmodernebb búzakeményítő üzeme, innovatívnak, intelligensnek, környezetbarátnak, 21. századinak nevezte. Jelezte, hogy a gyárnak a szomszédos Mátrai Erőmű biztosít energiát. Reményét fejezte ki, hogy a búzakeményítő gyár nagy sikereket fog elérni, egyúttal közölte: május-júniusra elkészül a második és a harmadik ütem.

A zöldmezős beruházás 33 milliárd forintba került, a kormány 6,2 milliárd forint támogatást adott hozzá, az önerő mértéke mintegy 30 millió euró volt, a többi részt hitelből fedezték – ismertette Mészáros Lőrinc.

Az üzemben a búzát komponenseire bontják szét, és minden értékes alkotóelemét feldolgozzák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!