szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Első blikkre nincs köze az Európai Bizottságnak a fideszes médiagólemhez.

Az Európai Bizottság még vizsgálja a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány hatását - reagált Mariya Gabriel digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos a szocialista Ujhelyi István kérdésére válaszolva. Ujhelyi még tavaly kért tájékoztatást a Bizottságtól arról, hogy a "fideszes médiagólemmel, amely szembe megy minden európai értékkel", mit tudnak kezdeni.

A kormány stratégiai jelentőségűnek nyilvánította az Alapítvány (KESMA) létrehozását, így sem a Médiatanács, sem a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálja a kormányoldali médiumok egy alapítványba terelését.

Ujhelyi szerint a "propagandagépezet" kikerült a magyarországi szabályozás alól, a tranzakció következtében túlzott befolyás összpontosul az Alapítvány kezében a médiapiacon, mely miatt szerinte a versenyjog, a médiapluralizmus illetve több európai alapjog is sérül.

A biztos válaszában azt írta, tisztában vannak azzal, mi történt, ám pusztán a médiakoncentráció nem tartozik a Bizottság hatáskörébe, további információra van szükségük, hogy eldöntsék, valóban erőfölényben van-e a KESMA a médiapiacon. Azt ígérte, továbbra is figyelemmel kísérik a helyzetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!