szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha átmennek az MNB javaslatai, drágulni fog a sütemény, a hamburger, a bacon és a virsli is.

A szerdán közzétett 330 pontos versenyképességi csomagjában az egészségügy kapcsán is megfogalmazott javaslatokat a Magyar Nemzeti Bank. Többek között arról is szó van, hogy emelni kellene az egészségre káros élelmiszerek adóját.

Az MNB a virsli, a bacon, hamburger, a cukrászsütemények esetében a más termékekre már kivetett népegészségügyi termékadó bevezetését javasolják, míg a röviditalok és cigaretta esetében a jövedéki adót emelnék.

Népegészségügyi termékadóval (neta, másnéven chipsadó) „népegészségügyileg nem hasznos élelmiszereket” (például a chipseket vagy a ropit) adóztatja külön a kormány 2011 szeptembere óta. Bevezetése óta közel 200 milliárd forint költségvetési rést tömött be, azaz adóként bevált, de népnevelési eszközként viszont kétséges a hatása, mivel a vevők azóta hozzászoktak az eleinte sokkoló áremelkedéshez.

Januártól a netát több termékre is kiterjesztették, az energiaitalokon és a gyógynövényekből készült gyomorkeserűkön túl például a gyümölcspárlatokra is. A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, Mihályi László akkor elmondta: sokként érte a pálinkásokat a chipsadó kiterjesztése, ezzel lényegében ismét a gyümölcspárlat hazai forgalmazását fogják vissza, ugyanis a háznál főzött nedű után nem kell fizetni népegészségügyi adót, azt csak a kereskedelemben megjelenőkre terjesztették ki. A chipsadó miatt fél literenként nagyjából ezer forinttal lett drágább a pálinka. A chipsadó hatályát azért terjesztették ki a pálinkára, mivel az EU szabályellenesnek ítélte, hogy más röviditalok után fizetni kell a közterhet, a gyümölcs- és gyógynövénypárlatok után azonban nem.

Az MNB mostani javaslatát a gyümölcspárlatok további adóztatása kapcsán arra alapozza, hogy – korrigálva a háztartások jövedelmi helyzetével és az alacsonyabb árszínvonallal – Magyarországon jóval olcsóbb az alkohol, mint az EU átlagában. A dohányzás visszaszorítása érdekében pedig nemcsak a dohánytermékek jövedéki adójának emelését, hanem az egységes csomagolások mielőbbi bevezetését is javasolja a jegybank.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Duma Aktuál megfejtette, miért válnak Mészáros Lőrincék

A Duma Aktuál megfejtette, miért válnak Mészáros Lőrincék

Lukasenka fegyvereket kért Putyintól

Lukasenka fegyvereket kért Putyintól

Már tesztelik az EU-szintű kontaktkövetést, hogy lassítsák a koronavírus terjedését

Már tesztelik az EU-szintű kontaktkövetést, hogy lassítsák a koronavírus terjedését