szerző:
hvg.hu

A nagy kérdés az, hogy az EU által kínált új garanciák elegendőek lesznek-e a brit parlament alsóházának. A képviselők kedd este szavazhatnak újra az egyszer már bukott dealről.

Jelentősen erősödött a font, miután Jean-Claude Juncker és Theresa May éjfél után Strasbourgban bejelentette: jogilag kötelező erejű biztosítékokat fogadott el a mindeddig a Brexit-megállapodás elfogadásának akadályát jelentő ír-északír pótmegoldás, a backstop ügyében. Az Európai Bizottság elnöke és a brit miniszterelnök – akik az utolsó pillanatban hozták össze az EP-plenáris helyén rendezett találkozót – azt remélik, hogy a jogi garancia meggyőzi a brit alsóház azon képviselőit is, akik január közepén leszavazták az uniós tagországok által még novemberben jóváhagyott megállapodást.

Ha a brit parlament többsége támogatja a megállapodást a várhatóan kedd este rendezendő szavazáson, a március 21-22-én rendezendő rendes EU-csúcson a tagországok vezetői is jóváhagyhatják a mostani biztosítékot, amely nem módosítja, hanem kiegészíti a megállapodást. (Korábban az EU tárgyalói többször jelezték, nem látják lehetségesnek az 585 oldalas szerződés újratárgyalását.) Az elfogadásra jó esély van, Jean-Claude Juncker ugyanis azt közölte: az ír miniszterelnök, Leo Varadkar kész támogatni.

Az ír–északír-határ fizikai lezárásának elkerülését biztosítani hivatott backstop azért váltotta ki a Brexit-párti képviselők haragját, mivel ha bevezetik, akkor – Geoffrey Cox brit igazságügyi miniszter olvasatában – az Egyesült Királyság örökre az EU vámuniójában ragadhat, kilépni ugyanis csak az uniós döntéshozók jóváhagyásával tud. A mostani módosítás értelmében a backstop élesítése után bármelyik félnek joga lesz egyoldalúan kilépnie az egyezményből, amennyiben a másik fél rosszhiszeműen jár el – mondta el Juncker.

 

Az EU azt is garantálja, hogy egy politikai nyilatkozatban mindkét fél elkötelezi magát arra, 2020 decemberéig (vagyis a Brexitet követő átmeneti időszak tervezett lezárására, tehát a vámunióból való kilépés időpontjára) kifejleszti azt a technológiai megoldást, amelynek működése szükségtelenné teszi a backstop bevezetését.

May kormánya ugyanakkor egyoldalú nyilatkozatot is el fog fogadni, amelynek értelmében a szigetországot „semmi nem akadályozhatja meg abban”, hogy adott esetben deaktiválja a backstop-záradékot, ha nincs esély annak kiváltására egy új szerződéssel. May szerint azonban az új biztosítékok önmagukban is garantálják, hogy az Európai Unió ne próbálhassa tartós vámuniós viszonyrendszerbe kényszeríteni az Egyesült Királyságot. Ha mégis ezt teszi, akkor az ország választottbírósághoz fordulhat, s ha ez megállapítja a szerződésszegést, akkor az ország beszüntetheti a pótmegoldás végrehajtását.

A bizottság elnöke közölte: ha a brit parlament megszavazza az egyezményt, akkor az EU kész azonnal megkezdeni a jövőbeli kapcsolatokról szóló tárgyalások előkészítését. Azt is elismételte azonban, hogy a Brexit szomorú Európa számára.

Theresa May kedden részletesebben ismerteti az elfogadott pontokat, és Geoffrey Cox is ismerteti álláspontját róla. A kérdés az, hogy az új garanciák kielégítik-e a képviselőket. Január közepén May kormányfőként a valaha volt legsúlyosabb vereséget szenvedte el a parlamentben: a megállapodás elfogadására irányuló javaslatát 230 vokssal szavazta le az alsóház. A Financial Times szerint nem lehet biztosra venni a sikert, ám mindenképpen optimizmusra ad okot, hogy az euroszkeptikus kormánypárti képviselők vezéralakja, Jacob Rees-Mogg úgy értékelte a mostani megállapodást, hogy az „a jó irányba tett lépés”.

Ha megint leszavazzák, nem kizárt, hogy csúszik a britek március 29-re tervezett kilépése az Európai Unióból. Juncker a megállapodásról írt, Donald Tusknak, a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökének címzett levelében kiemelte: a Brexitnek a május 23-26-i európai parlamenti választások előtt meg kell történnie. Ha mégsem, akkor a tagállamok jogait tiszteletben tartva kell megtartani a voksolást, vagyis azon a briteknek is részt kell venniük.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Gyógyszer-túladagolással ölte meg férjét egy nő Fejér megyében

Gyógyszer-túladagolással ölte meg férjét egy nő Fejér megyében

Már nem Asztanának hívják Kazahsztán fővárosát

Már nem Asztanának hívják Kazahsztán fővárosát

Szijjártó: Nem költözik az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe

Szijjártó: Nem költözik az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe

Itt az Nvidia filléres mesterséges intelligenciája

Itt az Nvidia filléres mesterséges intelligenciája

Megint Federer volt Fucsovics edzőpartnere

Megint Federer volt Fucsovics edzőpartnere

Bebizonyították: néhány ember agya valóban képes érzékelni a Föld mágneses mezejét

Bebizonyították: néhány ember agya valóban képes érzékelni a Föld mágneses mezejét