szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre jobban elfajul a vita a szakszervezet és a gyár vezetősége között; előbbi zsarolással vádolja a Hankookot, utóbbi provokációnak tartja az érdekképviselet akcióját.

"A Hankook Tire rácalmási gyárában a sztrájk ellenére az érintett munkatársak több mint 60 százaléka felvette a munkát" – közölte szerkesztőségünkkel a vállalat kedden.

Ahogy arról beszámoltunk, az üzemben kedden határozatlan idejű sztrájk kezdődött. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) arra hivatkozott, hogy a cégvezetés elutasította a követeléseiket, sőt a cég vezetői a sztrájk előtti órákban is próbáltak nyomást gyakorolni a dolgozókra azzal, hogy elhíresztelték, ha sztrájk lesz, elmaradhat az év végi bónusz.

Erre reagálva a gyár vezetősége azt közölte: a Hankookot megdöbbentette, hogy a szakszervezet kifogásolja, hogy a vállalat a termelés fenntartása érdekében a munka felvételére ösztönzi a munkatársakat. "Egy gazdálkodó szervezetnél a folyamatos termelés fenntartása a legtermészetesebb törekvés, hiszen kizárólag egy eredményesen termelő vállalat képes a munkatársai számára jövedelmet, esetleges további juttatásokat és béremelést is kigazdálkodni" – írják.

©

A cég érvelése szerint elkötelezettek a magyarországi termelés fenntartása és a munkahelyek megtartása mellett, ennek figyelembevételével jelentették be korábban a 2019-es, átlagosan 13,6 százalékos béremelést.

A Hankook vezetősége felkészült a sztrájkra és eltökélt abban, hogy a sztrájk ideje alatt – mint eddig is – a törvények betartásával járjon el. Az elkövetkező időszakban a partnerek kiszolgálásában nem várható fennakadás.

A gumigyár vezetősége egyúttal "felelősségteljes viselkedésre" szólítja fel a szakszervezetet, és azt kéri, fejezzék be "a tagok toborzásáért folytatott etikátlan médiahadjáratot, amelyben alaptalan vádaskodásokkal provokálják a vállalat munkatársait".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eldőlt, ki építi a következő holdkompot, amivel a NASA újra eljuthat a Holdra

Eldőlt, ki építi a következő holdkompot, amivel a NASA újra eljuthat a Holdra

Köves Slomóék perlik a Mazsihiszt

Köves Slomóék perlik a Mazsihiszt

A válság elsöpörte Budapest legrosszabb éttermét

A válság elsöpörte Budapest legrosszabb éttermét