szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állandó informatikushiányt a diáklányok érdeklődésének felkeltésével próbálja megoldani több szervezet is.

Nagyon kevés az informatikus Magyarországon, ez pedig komoly hátrányt okoz a gazdasági életben. Lehetne még honnan meríteni az informatikushallgatók toborzásain, mégpedig a lányok körében. A 2017/2018-as tanévben a nők részvétele alig 15 százalék volt az informatikai felsőoktatásban – olvasható az e heti HVG-ben.

Magyarországon leginkább a közvetlen környezet vagy a család veszi el például az informatika felé orientálódó lányok kedvét e szakoktól – derül ki a Nők a Tudományban Egyesület oldalán fellelhető fókuszcsoportos kutatásokból. Ráadásul a mérnöki, informatikus szakokat javarészt fiúknak hirdetik, és az ő nemükhöz tartozó, társadalmilag elfogadott hívószavakkal csábítják a leendő hallgatókat. Így a diáklányoknak eleve azt sugallják, hogy valóban nem nekik valók ezek a szakok.

A Nők a Tudományban Egyesület nagykövetprogramja ezt próbálja feloldani, de a lányok ösztönzésében látná a megoldást a Prezi is. A cégnél úgy tartják, ha személyesen találkozik a továbbtanulás előtt álló diák egy hús-vér informatikusnővel, az eloszlathatja benne a felmerülő kételyeket, és bátrabban jelentkezik majd az ilyen képzést nyújtó egyetemre.

Részletek az e heti HVG-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fent van ez az alkalmazás a telefonján? Ha nem vigyáz, az adatai bánhatják

Fent van ez az alkalmazás a telefonján? Ha nem vigyáz, az adatai bánhatják

Öt évet kapott a csepeli buszon verekedő utas

Öt évet kapott a csepeli buszon verekedő utas

Orbán beállt sofőrködni a tesztelő medikusokhoz

Orbán beállt sofőrködni a tesztelő medikusokhoz