szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyarok jóléte az utolsó a visegrádi országok rangsorában. Az 1 főre jutó GDP nálunk 57, de például a lengyeleknél 100 százalékkal emelkedett a 15 évvel ezelőtti uniós csatlakozáshoz képest.

Több mint kétszer annyit hagynak a boltokban a budapestiek, mint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élők. Egy átlagos fővárosi tavaly majdnem 120 ezret, egy észak-alföldi viszont alig több mint 50 ezret töltött havonta - számol be az RTL Híradó a Blokkk.com KSH-adatok alapján készült összeállításáról.

A különbségek nemcsak országon belül nagyok, de Európában is. Budapesten az egy főre jutó GDP vásárló értéken a 24. az Európai Unió 224 régiójának rangsorában. Ehhez képest a Nyugat-Dunántúl már a 168. helyen van, miközben Észak-Alföld a 219. helyre csúszott vissza.

Összeségében 57 százalékkal nőtt az egy főre jutó GDP Magyarországon az uniós csatlakozásunk óta. Ez viszont csak az utolsó helyre elég a visegrádi országok rangsorában, pedig velük 2004-ben egyszerre léptünk be az Európai Unióba. A cseheknél 62, a szlovákoknál 94, a lengyeleknél pedig 100 százalékos növekedéssel számol az Európai Bizottság az elmúlt 15 évben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

1024 GB elég lesz? Ennyi tárhely lehet a következő iPhone-ban

1024 GB elég lesz? Ennyi tárhely lehet a következő iPhone-ban