Később jöhet, de tovább tarthat a dinnyeszezon

A csapadékos május miatt több a munka földeken.

  • hvg.hu hvg.hu
Később jöhet, de tovább tarthat a dinnyeszezon

Június utolsó, illetve július első napjaitól jelenhet meg nagy mennyiségben a magyar dinnye, az időpont az átlagos szezonkezdethez képest egy-két hetes csúszást jelent. Ennek oka, hogy az ültetés után a szokásosnál hűvösebb volt – mondta el a Magyar Nemzetnek Ledó Ferenc. A FruitVeB elnöke szerint ugyanakkor a mostani kánikula felgyorsíthatja az érést, mivel a dinnye fejlődését alapvetően segíti a forró és száraz időjárás. Van azonban egy jó hír is: ma már nem feltétlenül igaz, hogy augusztus 20-án véget ér a szezon, mivel a klímaváltozás miatt ebben az időszakban is kedvező még az időjárás a dinnyének, így egyes kertészetekben szeptemberben is kitarthat még a gyümölcs.

A szakember összességében biztatónak látja az idei kilátásokat, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lennének gondok: a csapadékos május miatt gyomos területen kézzel kell gyomlálni, és a gombásodás veszélye miatt a növényvédelmi munkákat is el kell végezni.

A görögdinnye termőterülete némileg csökkent, míg tavaly 4300 hektár körül alakult, addig az idén négyezer hektáron termesztik a szezonális növényt. A termőterület Békés megyében csökkent, elsősorban a munkaerőhiány miatt, ugyanakkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében némileg nőtt. Átlagosan évi 180–230 ezer tonnát takarítanak be a termelők, idén várhatóan 200 ezer tonna körül alakulhat a termés. Ebből jellemzően 60-80 ezer tonnát exportálunk. Sárgadinnyét 700-800 hektáron termesztenek, ennek fele hidegfóliás, tehát sárgadinnyéből már a magyar is megtalálható a piacokon, üzletekben.

(Magyar Nemzet)

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.