szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Áprilisban még csak a béremelésükért tüntettek az Alföldvíz Zrt. dolgozói, mostanra a cég fizetésképtelensége miatt aggódnak. Háromszor írtak levelet Orbán Viktornak, most személyesen mennek el hozzá, azt kérik, hogy segítse a munkáltatójukat.

„A nincsből nem lehet béremelést adni, úgy tudjuk, hogy július közepén akár a fizetésképtelenséget is bejelentheti a cég” – mondja Miskéri László, az Alföldvíz Zrt. szakszervezeti vezetője. A hvg.hu megkereste az Alföldvíz Zrt.-t, hogy erősítsék meg vagy cáfolják a fizetésképtelenségről szóló híreket, keddre ígérték válaszukat.

A békési vízmű szakszervezete már három levelet írt a miniszterelnöknek, ezúttal úgy döntöttek, hogy személyesen adják át. A Karmelita kolostor előtt fognak gyülekezni az ágazati szakszervezeti vezetők, a demonstrációt hatvan főre jelentették be a rendőrségen. Ahogy a békési szakszervezeti vezető, Miskéri László elmondta, nem tüntetni akarnak, inkább delegációként látogatnák meg Orbán Viktort. Időpontot ugyan kértek péntek délre, de a kérelmükre csak egy automatikus visszaigazolás érkezett.

A cégnél 1200 munkavállalót foglalkoztatnak, áprilisban már szerveztek egy demonstrációt, mert a bérköveteléseiket nem teljesítette az Alföldvíz Zrt. Akkor is megkerestük a munkáltatót, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a céghez a garantált bérminimum alatt senkit nem foglalkoztatnak, a fluktuáció sem haladja meg a 10-15 százalékot, egyébként pedig mindent megtesznek a cég lehetőségei szerint.

Most, két hónappal később, a szakszervezet azzal állt elő: semmiféle béremelésről nem állapodtak meg azóta sem. A cég anyagi helyzetén kellene segíteni, mert az olyan vállalatnál, ahol évről évre növekvő adósággal kell számolni, aligha várható, hogy a dolgozók gondjaival foglalkozzanak - mondták.

Az Alföldvíz Zrt. 131 településen szolgáltat, Békés és Csongrád megye nagy részén ez a cég biztosítja az ivóvizet. A térség sok településén még 2014-ben vette át a szolgáltatást, amikor a törvény megszabta, hogy mennyi lakost kell kiszolgálnia egy vízműcégnek. Így a vállalathoz öt éve hatalmas terület tartozik, a közművezetékei után fizetett adó jelentősen terheli a szolgáltatót.

Amíg a válaszra vártunk, beleolvastunk a szolgáltató legfrissebb, 2018-ról szóló beszámolójába. Ebből az kiderül, hogy az elmúlt években jellemző 12 milliárd forintos árbevétel mellett tavaly 425 milliós veszteséget könyvelhettek el maguknak, ez tízszer több mint 2017-ben, de a 2016-os évhez viszonyítva is két és félszer nagyobb a mínusz. Nem hivatalos forrásból úgy értesültünk, hogy béremelésekre ugyan valóban nem futja, de a beszállítóknak nem tartoznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mint a dominó, úgy dőlnek a Marvel-bemutatók

Mint a dominó, úgy dőlnek a Marvel-bemutatók

Joachim Löw szerint rossz üzenet nézőket engedni a Szuperkupa-meccsre

Joachim Löw szerint rossz üzenet nézőket engedni a Szuperkupa-meccsre

Új koronavírusos funkciót kap a Google Térkép

Új koronavírusos funkciót kap a Google Térkép