szerző:
hvg.hu

Ezerkétszáz dolgozóból kilencszázan írták alá azt a petíciót, amelyben sürgős béremelést követelnek. Az átlagfizetések a cégnél százezerrel vannak a nemzetgazdasági átlag alatt. A vezérigazgató fizetése nem emelkedett az elmúlt négy évben, akkor is 1,8 millió forint volt, most is annyi.

„Egy harminc éve itt dolgozó, hatvanéves kollégánk mondott fel azonnali hatállyal. Azt mondta, hogy még a nyugdíj előtt szeretne normális bért kapni – érzékeltette az Alföldvíz Zrt-nél kialakult feszültséget Miskéri László, a cég szakszervezeti vezetője. „A többi vízműnél sem keresnek sokkal jobban, messze lemaradt az ágazat az átlagoktól” – mondja Miskéri László, érdekvédelmi vezető.

„Nettó 120-130 ezer forint közötti az alacsonyabb keresetűek átlagbére, ez a mostani áremelkedések mellett már alig elég valamire” – magyarázza Miskéri a helyzetet, ami mostanra már a cég szinte összes munkacsoportjában kiverte a biztosítékot, főként a minimálbérek emelése után. Az érdekvédelmi vezető szerint a bérfelzárkózás elmaradását mutatja az is, hogy az Alföldvíznél dolgozók negyedét érintette a garantált minimálbéremelés, ami után viszont a korábban ennél többet keresőket utolérték, most így ez utóbbiak keveslik a pénzüket. Miskéri szerint egyébként az állami és az önkormányzati tulajdonú vízműveknél nem csak a nemzetgazdasági átlagbérek, de az ágazati átlagbérek mögött kullognak. A vízellátás, szennyvíz-és hulladékkezelés átlagkeresete ugyanis bruttó 315 ezer forint, míg az Alföldvíznél, ahogy kis eltéréssel a többi állami cégnél is, az átlag a bruttó 231 ezer forint, ennek a nettója, Miskéri szerint, 120-130 ezer forint. Az állami tulajdonú cégeknél valamivel jobbak a bérátlagok, legalább ennek a szintjére szeretnék felhúzni a béreket az Alföldvíz Zrt – nél, amely egyébként négy megyében, 131 településen szolgáltat.

Az Alföldvíz Zrt dolgozói még januárban, petícióban kérték a szakszervezeti vezetőjüket, hogy folytassa le úgy az érdekvédelem a bértárgyalásokat, hogy rendezzék az anomáliákat. Miskéri László ezért tesztelte a munkásokat, hogy mennyien csatlakoznának egy demonstrációhoz, ezt írta alá a dolgozók háromnegyede. Ezt a demonstrációt tartották kedden, az Alföldvíz Zrt  békéscsabai székháza előtt, ahol éppen a cég közgyűlését tartották, itt adták át az igazgatóság tagjainak a követelésüket.

Miskéri elmondta, hogy három évvel ezelőtt írtak alá az állami vízműveknél egy hároméves megállapodást a bérek emeléséről. Abban állapodtak meg az öt állami tulajdonú cégnél, hogy három év alatt összesen harminc százalékkal nőnek majd a bérek, az állami cégek az inflációt is figyelembe véve, az utolsó évre jutó öt százalékos emelést négy százalékkal megtoldották. Az Alföldvíz Zrt önkormányzati tulajdonosai a három év alatt összesen tizenkilenc százalékkal emelték a béreket. Most a szakszervezet legalább annyit szeretne elérni, hogy az állami vízműveknél végrehajtott béremelés mértékét érjék el az Alföldvíz Zrt dolgozói is. Mivel az elmúlt három évben itt 19 százalékkal nőttek a bérek, most az idén, minimum 11 százalékos emelést követelik.

Az Alföldvíz Zrt összesen 1,1 milliárd forintot költ 1205 dolgozó bérére, 2014-ben 1141 fő fizetésére még csak 819 millió forintot kellett kigazdálkodniuk. A cég vezérigazgatójának fizetése 2014-ben, és 2018-ban is 1,8 millió forint volt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kim Dzsong Un a héten meglátogatja Putyint

Kim Dzsong Un a héten meglátogatja Putyint

Három fiatal gyermekét vesztette el a Srí Lanka-i merényletekben Dánia leggazdagabb embere

Három fiatal gyermekét vesztette el a Srí Lanka-i merényletekben Dánia leggazdagabb embere

Miért hiányzott Meghan Markle a húsvéti miséről?

Miért hiányzott Meghan Markle a húsvéti miséről?

Magyar Nemzet: Ez lehet a vád Hasszán F. ellen

Magyar Nemzet: Ez lehet a vád Hasszán F. ellen

Profikat megszégyenítően szelfiztek a gorillák a vadőrökkel

Profikat megszégyenítően szelfiztek a gorillák a vadőrökkel

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón