szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar gazdaság 5,1 százalékkal nőtt 2019 második negyedévében.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 5,1 százalékkal nőtt az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ami az első félév egészét illeti, a kiigazított adat szerint 5,2 százalékos volt a növekedés 2018 azonos időszakához képest.

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: az előző negyedévhez hasonlóan a növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben.

A Pénzügyminisztérium szerint a kormányzati intézkedések, ezen belül is kiemelten a hatéves bérmegállapodás, a kormány versenyképességi programja, a magyar családok otthonteremtésének elősegítése, valamint a beruházásösztönző gazdasági környezet együttesen 1,6 százalékponttal járultak hozzá a mostani növekedéshez. Azt a tárca közleményében nem részletezte, hogyan tudták számszerűsíteni például a „beruházásösztönző gazdasági környezet” hatásait, sőt azt sem, pontosan mit értenek ez alatt.

2019 első negyedévében 5,3 százalékos volt a GDP-növekedés, a második negyedévre már csak 5 százalék alatti bővülésre lehetett számítani. A Portfolio.hu által megkérdezett elemzők 4,5 és 5 százalék közé várták az adatot, a konszenzus 4,7 százalék volt.

A magyar gazdaságot elsősorban az európai- és a világgazdaság lassulása fékezheti, bár a havi adatokból és a friss előrejelzésekből már látszott, hogy (egyelőre) a magyar gazdaság a második negyedévben is immunis lehetett a nemzetközi környezet drasztikus romlására.

A német statisztikai hivatal, a Destatis a KSH-val egy időben hozta nyilvánosságra a német adatot: éves összevetésben csak 0,4 százalékkal nőtt a német gazdaság teljesítménye a második negyedévben. Az előző negyedévhez képest pedig 0,1 százalékkal zsugorodott. Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában legutóbb a 2018 harmadik negyedévében regisztráltak visszaesést negyedéves összevetésben, akkor 0,2 százalékos volt a csökkenés. A Destatis előzetes adatai alapján a visszaesés főleg külgazdasági tényezőknek tulajdonítható, ezt jelzi, hogy az export nagyobb mértékben csökkent az előző negyedévhez képest, mint az import.

Az ING elemzőinek várakozásai szerint 2019 hátralévő részében a kereskedelmi háború eszkalálódása, a globális lassulás, a német ipar gyengélkedése és a Brexit körüli bizonytalanságok hatása egyre inkább érződik majd a magyar gazdaság teljesítményében. Várakozásaik szerint 2019 egészében 4,5 százalékkal bővülhet a GDP, amely mind a kormány (4 százalék), mind pedig az MNB (4,3 százalék) várakozásait meghaladja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különleges készletet dob piacra a Lego, videoklipet készíthetnek vele a gyerekek

Különleges készletet dob piacra a Lego, videoklipet készíthetnek vele a gyerekek

Felpörgetik a gyártást, több készülhet a Moderna koronavírus-vakcinájából

Felpörgetik a gyártást, több készülhet a Moderna koronavírus-vakcinájából

Vidnyánszky a Berliner Ensemble igazgatójának: Te nem a megbékélést szolgálod, hanem a megosztottságot szítod

Vidnyánszky a Berliner Ensemble igazgatójának: Te nem a megbékélést szolgálod, hanem a megosztottságot szítod