szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pillanatkép 2018-ból, az orgia állítólagos évéből.

Az utazásomat nem közpénzből finanszíroztam

vallotta Borkai Zsolt győri polgármester azután, hogy az Ez az ördög ügyvédje blogon egymás után hozták nyilvánosságra az adriai luxusjachthon készült felvételeket, amelyeken Borkai szexuális aktus közben is látható. Miután a politikus azt állította, ez magánút volt, betekintést kértünk az újraválasztott polgármester vagyonnyilatkozatába, öt évre visszamenőleg. Azért öt évre, mert Borkai a bloggal szemben azt állította, a felvételek nem tavaly, hanem több éve készültek (más információk mégis arra engednek következtetni, hogy valóban 2018-ban történt a lefilmezett orgia).

Keddi levelünk után csütörtök reggelre kaptunk időpontot a győri városházára, személyes betekintésre, de csak az idén leadott dokumentumot kaptuk meg. A városháza sajtósa, illetve az alpolgármester is arra hivatkozott, hogy az önkormányzati törvény értelmében az új vagyonnyilatkozat benyújtása után a korábbit visszaadják a polgármesternek, így

az már nincs meg a hivatalnak.

Így viszont sajnos összehasonlítási alapunk sincs, Borkai ugyanis egyike azon polgármestereknek, akik soha nem teszik közzé a neten a vagyonnyilatkozatukat, és az Átlátszó korábbi kérését sem teljesítette, amikor a portál próbából elektronikus formában kérte ki az összes megyei jogú város polgármesterének vagyonbevallását. Borkai 2017-es vagyonnyilatkozata miatt a legutolsó hírek szerint perelnek, amelyet első fokon elvesztett a polgármester. Így van még remény az összehasonlításra: az érintett nyilatkozatot ugyanis a bíróság zárolta.

©

15 milliója volt készpénzben

Nézzük tehát a 2018-ra vonatkozót, melyet 2019 januárjában adott le. Az évközbeni pénzmozgás értelemszerűen nem látszik, csak a leadás időpontjában hatályos állapot.

Borkai Zsolt a házastárshoz, illetve a vele közös háztartásban élőhöz nem írt be senkit. (A városvezetőnek felesége és két gyermeke van.)

Hét ingatlan van a nevén, négy győri és három sokorópátkai. Győrben található

  • egy 640 négyzetméteres építési telke, melynek fele részben tulajdonosa 1989 óta,
  • egy 639 négyzetméteres telke, rajta egy 108 négyzetméteres családi ház, mely fele részben az övé 1993 óta,
  • egy 65 négyzetméteres lakóháza, 4/6-od tulajdoni arányban, 2010 és 2017-es örökléssel került hozzá,
  • és egy 17 négyzetméteres garázsa, melyet szintén 2017-ben örökölt.

Győri otthonát 2017-ben a Kisalföldben is bemutatta, a "Nincs kolbászból a polgármester kerítése" című cikkben.

Sokorópátkán három szántója van, melyből kettőt 2016-ban, egyet 2018-ban vett, az összterület 23 771 négyzetméter, vagyis 2,37 hektár. Nagy értékű ingóság nincs a nevén. Az illetményalap hathavi összegét meghaladó készpénzhez beírt 15 millió forintot, amelyet 2017-ben örökölt.

Banknak 10,5 millióval tartozik. Rendszeres jövedelemként olimpiai járadékot (297 ezer) és polgármesteri fizetést (kicsit több mint 1 milliót) kapott 2018-ban. A vagyonnyilatkozata szerint gazdasági társaságban nincs érdekeltsége. A mostani vagyonnyilatkozatból önmagában nem lehet látni, hogy Borkai beszállt-e a buli finanszírozásába vagy sem, ezért e-mailben kérdéseket tettünk fel ezzel kapcsolatban a polgármesternek. A többi között arra voltunk kíváncsiak, pontosan mikor volt az út, ő beszállt-e a buli finanszírozásába, ha igen, akkor mennyivel, ha nem, akkor ki fizette.

Azt hivatalosan továbbra sem tudni, viszont a képek alapján az orgián feltételezhetően részt vevő Rákosfalvy Zoltán ügyvédhez, Borkai barátjához kötődő cégből 205 millió forintot vettek ki tavaly. Borkait megkérdeztük arról is, ebből az osztalékból fedezték-e az utat, ha válaszol, természetesen közöljük.

Katamarán, kisrepülő, hat nő

Rákosfalvy neve egy évekkel ezelőtti, botrányos telekügyben is előkerült: ahogy azt a hvg.hu feltárta, egy offshore hátterű cég, az SR Group SA az önkormányzat ügyvédjének, Rákosfalvy Zoltánnak a segítségével jutott hozzá, majd jelentős haszonnal továbbadta azt a győri földterületet, ahol később az Audi terjeszkedett. A botrány kirobbanása után a hvg.hu a luxemburgi cégadatbázisban átböngészte a társaság adatait, és egy 2014 tavaszi keltezésű iratban rá is bukkant Rákosfalvy Zoltán nevére, akit a telekügylet nyilvánosságra kerülése után mintegy két évvel, 2014-ben a cég egyik (úgynevezett A osztályú) igazgatójának neveztek ki.

A blog szerint Borkaiék Rákosfalvy Zoltán ügyvéd Cessna típusú magángépével indultak a Győr melletti Pér repülőteréről, ám ezt nem lehet igazolni. Az Időkép webkameráján évekre visszamenőleg visszanézhető a reptér forgalma, ám a 2018. május 19.-i és 22-i napról nem látható felvétel, a 19-i napnál "a file sérült", a 22-éről készült felvétel pedig egy ponton szétesik.

A blogon látható jachtra is rákerestünk, az a képek alapján egy Lagoon450F luxuskatamarán, majdnem teljes bizonyossággal ettől a horvát cégtől bérelték, az ára egy hétre 6400 euró ebben a május közepi időszakban. A blog kokainozással is megvádolta Borkait, ám erről nem hozott nyilvánosságra semmit, Borkai pedig tagadja, hogy kábítószerezett volna. A horvát rendőrség vizsgálja az ügyet.

A jóban rosszban kitartó család

Borkai Zsolt fia, Borkai Ádám sem panaszkodhat: még bőszen futballista karrierjét építgette, amikor amikor húszévesen az első cégek a nevére kerültek, méghozzá nem akármilyen társaságban. A győri polgármester fia 2015 októberében ügyvezetője lett az Akonia Ingatlanforgalmazó Kft.-nek, másfél hónapra rá pedig az Eurosistra Hungary Kft. egyik tulajdonosává avanzsált. Az Akonia része egy olyan luxemburgi cégcsoportnak, melynek ügyeiben az ott élő Kacsóh Gábor szokott eljárni, aki NER prominensek körében is felbukkan. Az évek óta veszteséges társaságból Borkai Ádám évente 12 milliós bért kap. Az azóta felszámolt Eurosistrában Rákosfalvy Zoltánnak volt a tulajdonostársa.

Így tart ki a Borkai család jóban, rosszban

Még bőszen futballista karrierjét építgette Borkai Ádám, amikor húszévesen az első cégek a nevére kerültek, méghozzá nem akármilyen társaságban. A győri polgármester fia 2015 októberében ügyvezetője lett az Akonia Ingatlanforgalmazó Kft.-nek, másfél hónapra rá pedig az Eurosistra Hungary Kft. egyik tulajdonosává avanzsált.

Borkai Ádám közpénzből is fizethetik: a Győri Audi ETO KC-nál a tao-támogatási kérelemben technikai vezetőként hivatkoznak rá.

Borkai lánya, Borkai Petra is cégtulajdonos, a Királysarok Vendéglátó Kft. van a nevén 2014 decembere óta. A vállalkozás egészen addig az ismert győri vendéglősé, Szabó Erviné volt, aki az Index szerint feltűnt az egyik, hajóról kikerülő videóban.

Borkai felesége, Havassy Myrtill nevén pedig egy "luxusbirtok" van. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő korábban azt írta, a telekkönyvi kivonatok szerint Borkai pedagógus felesége a festői fekvésű községben, Sokorópátkán 4 hektárnyi telket vásárolt össze 2012 óta, a környékről pénteken készített drónfelvételeket az Átlátszó, amelyeken látszik, hogy a győri polgármester és felesége valóban hatalmas szőlőültetvényt, profi teniszpályát és több épületet birtokol a településen.

A Borkai Zsoltról, illetve a botrányáról szóló cikkeinket ide kattintva találja meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál: A magyar történelem smafu a svájciak kálváriájához képest

Duma Aktuál: A magyar történelem smafu a svájciak kálváriájához képest

Trump is áldását adta, egyelőre maradhat a TikTok

Trump is áldását adta, egyelőre maradhat a TikTok

Matolcsyék a jövő héten eldöntik, hogy mi lesz a forint sorsa

Matolcsyék a jövő héten eldöntik, hogy mi lesz a forint sorsa