szerző:
Györfi András - Halász Rita - Pataki Gábor

Folytatjuk a kriptopénzek világát bemutató sorozatunkat: a Kriptopénz ABC most a kriptopénz-kereskedés alapjait tekinti át. Legutóbb beszámoltunk a terület legfontosabb eszközeiről, a hasznos oldalakról és alkalmazásokról, most rátérünk arra, hogy milyen elméleti háttérre van szükség a helyes használatukhoz.

Kriptopénz ABC
Sorozatunkban elmondunk mindent, amit tudni szeretne, és amit tudnia kell a kriptovalutákról, illetve a blokkláncról. Kiderül, hol fizethetünk vele, mennyire biztonságos és mi a jövője.
Friss cikkek a témában

Non-stop nyitvatartás

A legfontosabb különbség a kriptopénzek piaca és a klasszikus, például a forex piacok között az, hogy az úgynevezett kriptopénztőzsdék, a területre szakosodott kereskedési felületek éjjel-nappal, az év minden napján üzemelnek. Nincs zárás, ennek megfelelően nyitás sincs, ez sok lehetőséget, egyben számos kockázatot rejt számunkra. Lehetőség, hiszen bármikor kihasználhatunk egy kedvező piaci szituációt, ugyanakkor nincs olyan pontja a napnak, amikor hátradőlhetnénk, tudván, hogy most az egész terület pihen, nekünk sincs tennivalónk.

Napi 20-30%-os kilengések

A másik, meghatározó különbség a kriptopénz-kereskedés és a klasszikus tőzsdézés között az, hogy ezen a területen egyetlen nap alatt akár 20-30%-os növekedést vagy zuhanást is tapasztalhatunk, óriási az úgynevezett volatilitás, vagyis az árfolyamok sérülékenysége. Ez nagyrészt abból adódik, hogy fiatal piacokról.

Érzékletes példa, hogy a teljes kriptopénz piac értéke csupán ötöde az Apple értékének. 

Ezek a nagy mértékű árfolyamváltozások természetesen óriási lehetőséget kínálnak, ám tudnunk kell kihasználni a kínálkozó lehetőségeket, és szem előtt kell tartanunk azt is, hogy ez egyben jelentős kockázatot is jelent minden kereskedő számára.

©

A kereskedés lépései

 1. Kriptopénztőzsde kiválasztása

Ha kriptopénz-befektetéssel szeretnénk foglalkozni, elsőként ki kell választanunk a kriptopénztőzsdét, amit használunk. Mi a méltán népszerű Binance-t javasoljuk, kezdő és haladó felülettel is rendelkezik, könnyen tanulható, egyszerűen használható.

 2. A tőke feltöltése

Akár forinttal vagy euróval is tudunk kriptopénzt vásárolni, mégpedig két módon. A befektetni kívánt összeget elutalhatjuk a használt kriptopénztőzsdére, de fel is tölthetjük bankkártyánkkal, aminek akár 3,5%-os költsége is lehet, de gyors és egyszerű. A másik módszer, hogy választunk egyet a hazánkban is működő kriptopénzváltók közül, és a segítségével forintért tudunk kriptopénzt vásárolni, amit tőzsdei tárcánkba utaltathatunk. 

3. A kriptopénzek kiválasztása

Ha kiválasztottuk a kriptopénztőzsdét és a szükséges tőkével is rendelkezünk az adott felületen, akkor kezdődhet a munka: ki kell választanunk a coinokat vagy tokeneket, amikkel kereskedni szeretnénk. Választhatunk pusztán az árfolyamok aktuális alakulása alapján, de egy hosszútávú stratégia keretében is. Két metódust különböztetünk meg: “buy and hold”, azaz a már említett HODL stratégiája, ennek szellemiségében megvesszük, majd hosszútávon tartjuk, őrizzük kriptopénzeinket. A másik módszer, hogy folyamatosan kezeljük portfóliónak, kereskedünk kriptopénzeinkkel, így akár naponta adunk-veszünk bizonyos kriptopénzekből. Az utóbbi sokkal kockázatosabb, és csak tapasztalt befektetőknek ajánlott.

Stop-loss, a kereskedő legjobb barátja

A kereskedés egyik legfontosabb, meghatározó eszköze az úgynevezett stop-loss. Ahogy a neve is sejteti, megállíthatjuk a veszteségeinket, emellett biztosíthatjuk már elért nyereségeinket. A működési alapelv egyszerű: előre beállítjuk, hogy mi az az árfolyamszint, ahol a rendszernek automatizáltan el kell adnia helyettünk, így elkerülhetjük, hogy elveszítsük tőkénket, ha esik az árfolyam. Azt is meghatározhatjuk, hogy növekvő árfolyam esetében mi az az érték, ahol szintén automatizáltan el kell adnia a rendszernek, így biztosak lehetünk abban, hogy valamekkora profitot mindenképp elérünk. A stop-loss használatával biztosíthatjuk, hogy a már elért nyereséget ne veszítsük el, így - egy részét legalábbis - mindenképp realizálni tudjuk. 

Melyik kriptopénzt válasszuk?

A választék, és a kockázat is jelentős, éppen ezért azt javasoljuk, hogy a legalább egymilliárd dolláros tőkeértékkel rendelkező coinok és tokenek közül válasszunk. Ezek forgalma magasabb, mint a többi kriptopénz esetében, így kisebb az esély árfolyamuk drasztikus változására, de még esetükben is akár 10-20%-os mozgásokra számíthatunk, pozitív és negatív tartományban egyaránt. 

A legfontosabb alapelvek

A legfontosabb, hogy egy ennyire bizonytalan és fiatal piacon sohasem szabad többet kockáztatnunk, mint a befektetésre váró tőkénk egy, de legfeljebb három százaléka. A kriptopénzek piacán gyakori, hogy egy-egy coin vagy token egyszerűen eltűnik, megszűnik létezni, éppen ezért fontos, hogy ne kötelezzük el magunkat egyetlen projekt mellett, legalább három, de inkább öt különböző kriptopénz között kell megosztanunk a tőkénket. 

Györfi András, a Kripto Akadémia szerkesztője, Dr. Halász Rita jogász, adótanácsadó - Digital-Alchemy, Pataki Gábor üzletfejlesztési igazgató - Digital-Alchemy

Ha többet szeretne megtudni a kriptovalutákról, olvassa el HVG Könyvek kiadásában megjelent Kriptopénz ABC-t. Ide kattintva meg is rendelheti.Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A kínaiak szerint is átnevelő táborok az átnevelő táborok

A kínaiak szerint is átnevelő táborok az átnevelő táborok

14 milliárdnyi rezsiutalványt váltottak be a nyugdíjasok

14 milliárdnyi rezsiutalványt váltottak be a nyugdíjasok

Az én hetem: Parti Nagy Lajos és Orbán Viktor pöttyös lova

Az én hetem: Parti Nagy Lajos és Orbán Viktor pöttyös lova

Verstappen nyerte a Brazil Nagydíjat, a két Ferrari összeütközött

Verstappen nyerte a Brazil Nagydíjat, a két Ferrari összeütközött

Ifj. Lomnici szerint törvénybe kellene foglalni, hogyan viselkedhetnek a politikusok

Ifj. Lomnici szerint törvénybe kellene foglalni, hogyan viselkedhetnek a politikusok

A horvátok már kint vannak az Eb-n és Wales is győzött

A horvátok már kint vannak az Eb-n és Wales is győzött