szerző:
Györfi András - Halász Rita - Pataki Gábor

Ahogy minden területnek, úgy a kriptopénz piacának is megvan a maga tolvajnyelve, így azután, akár kereskedni szeretnénk a még mindig újdonságnak számító eszközökkel, akár befektetési lehetőségként tekintünk rájuk, érdemes ismernünk a legfontosabb kifejezéseket. A hvg.hu kriptovaluta-sorozatának legújabb részéből felkészülhetünk a gyakran használt kifejezésekből. Először összefoglaljuk, amit már említettünk sorozatunk korábbi részeiben, majd bemutatjuk azokat, amikre szükségünk lesz a továbbiakban.

Kriptopénz ABC
Sorozatunkban elmondunk mindent, amit tudni szeretne, és amit tudnia kell a kriptovalutákról, illetve a blokkláncról. Kiderül, hol fizethetünk vele, mennyire biztonságos és mi a jövője.
Friss cikkek a témában

Amiről már beszéltünk:

Bányászat

Nagy teljesítményű számítógépekkel végzett munka, amikor egy blokklánc rendszerben lezajlott tranzakciókat hitelesítünk, cserében az adott kriptopénzből kapunk egy meghatározott mennyiséget.

Blokk

A blokklánc része, felfoghatjuk egy papírlapként is, amire bármit írhatunk. A legtöbb blokklánc rendszerben egy blokk a tranzakciók adatait sorolja fel.

Blokklánc

A decentralizált - központi ellenőrző szerv nélküli - rendszerek könyvelési mechanizmusa. A blokkok tranzakciók adatait, esetleg más információkat tartalmazzák. Minden blokk rendelkezik egy azonosítóval. Az egyes blokkok sorban egymáshoz kapcsolódnak, mindegyik hivatkozik az előzőre egy algoritmussal képzett kódsorral, amely az összes, a blokkban tárolt adat lenyomata. Ha bármilyen adatot megváltoztatunk egy blokkban, annak nyoma marad, így a csalási kísérlet azonnal kiderül a rendszer egészében.

Coin

Ha egy kriptopénz önálló, saját blokklánc rendszerében létezik, akkor coinnak nevezzük, ilyen például a bitcoin, a litecoin, vagy az ethereum.

Kriptopénz

Tisztán digitális, semmilyen fizikai formával sem rendelkező eszköz, mely elsősorban csere-, de ma már egyre gyakrabban fizetőeszközként is funkcionál. Működése kriptográfián, azaz titkosításon alapszik - ez a legfontosabb jellemzője, hiszen olyan "pénzről" van szó, amelyet nem felügyel központi hatóság, állam vagy más szervezet, egy adásvételnél a mozgása csak és kizárólag a két érintett szereplőn múlik.

Publikus kulcs

A privát- és publikus kulcspár tagja, gyakorlatilag a címünkként is felfogható egy kriptopénz rendszerben. Nyilvános, önmagában - a privát kulcs nélkül - azonban alkalmatlan arra, hogy bárki is hozzáférhessen a kriptopénzeinkhez.

Privát kulcs 

A kriptopénzek által használt kriptográfiai technológiában ahhoz, hogy felhasználhassuk kriptopénzeinket, szükségünk van a privát- és publikus kulcspárunk mindkét tagjára. Az előbbi egy kódsor, melyet senkivel sem szabad megosztanunk, ennek birtokában ugyanis bárki hozzáférhet kriptopénzeinkhez. 

Token

Ha egy kriptopénz egy platformként funkcionáló blokkláncon lett létrehozva, akkor tokennek nevezzük, ilyen például a BAT, vagy az OmiseGO. 

Fogalmak, amiket érdemes ismernünk a sorozat további részeinek megértéséhez

©

Altcoin

A bitcoin 2009-es megjelenése után indult kriptopénzek gyűjtőneve, az alternative és a coin szavakból született szóösszetétel.

ATH

All Time High, egy kriptopénz valaha elért legmagasabb értéke, dollárban, euróban vagy akár valamely másik kriptopénzben kifejezve.

Bikapiac

A bikák azok, akik az árfolyamok emelkedésére számítanak, ezért vásárolnak. Bikapiacról akkor beszélhetünk, ha az árfolyamok emelkednek.

FOMO

Fear Of Missing Out, a ki- és lemaradástól való félelem. Gyakori jelenség, különösen akkor, amikor egy kriptopénz árfolyama emelkedésnek indul, hiszen ilyenkor sokan igyekeznek pánikszerűen vásárolni.

FUD

Fear, Uncertainty, Doubt, vagyis félelem, bizonytalanság és kétség. Akkor használatos, ha valamilyen okból sok kérdés és zavaros - akár egymásnak ellentmondó - információ jelenik meg egy kriptopénz körül, ez általában eladáshoz, azaz az árfolyam eséséhez vezet.

HODL

Az angol “hold”, azaz tartani szót egy fórumbejegyzésben elírta egy korai bitcoin felhasználó, innen terjedt el a HODL kifejezés. Jelentése: kitartani, vagyis nem eladni, bármi történjék is a piacon.

MarketCap

Tőkekapitalizáció vagy piaci részesedés, egy kriptopénz forgalomban lévő mennyiségének, és az adott kriptopénz aktuális árának szorzata. 

Medve piac

A medvék azok, akik az árfolyamok esésére számítanak, ezért eladnak. Akkor beszélünk medvepiacról, amikor az árfolyamok esnek.

Moon

Moon, azaz hold, arra utal, hogy egy kriptopénz árfolyama komoly magasságokba szökik, meg sem áll a “holdig”.

Tárca

Desktop vagy okostelefon alapú szoftver, amely egyfajta ügyintéző ablakként szolgál arra, hogy kezeljük a blokkláncon lévő kriptopénzeinket. Jogosítványt nyújt a hozzáférésre, kriptopénzeket azonban nem tartalmaz.

A cikk szerzői: Györfi András, a Kripto Akadémia szerkesztője, Dr. Halász Rita, Pataki Gábor, a CoinBroker.hu partnerei.

Ha többet szeretne megtudni a kriptovalutákról, olvassa el HVG Könyvek kiadásában megjelent Kriptopénz ABC-t. Ide kattintva meg is rendelheti.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A magánrepülők piacán is a nagy hatótávolság a sláger

A magánrepülők piacán is a nagy hatótávolság a sláger

Száraz, napos idő várható a jövő héten

Száraz, napos idő várható a jövő héten

Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi

Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi

Beindult a NASA Marsra kiküldött robotvakondja

Beindult a NASA Marsra kiküldött robotvakondja

Rájöttek a tudósok, miért alszanak egyre rosszabbul a fiatalok

Rájöttek a tudósok, miért alszanak egyre rosszabbul a fiatalok

Oroszország és Szerbia szerelmet vallottak egymásnak Belgrád felszabadításának 75. évfordulója alkalmából

Oroszország és Szerbia szerelmet vallottak egymásnak Belgrád felszabadításának 75. évfordulója alkalmából